Evenimentul Zilei > Politica > Desemnarea comisarului european lasă un loc liber în Parlamentul European
Desemnarea comisarului european lasă un loc liber în Parlamentul European

Desemnarea comisarului european lasă un loc liber în Parlamentul European

Selectarea comisarilor care vor face parte din următoarea Comisie Europeană condusă de Ursula von der Leyen intră în linie dreaptă. Până la această oră, 24 din cele 28 de state membre ale UE și-au trimis propunerile, inclusiv România.

Propunerile Executivului de la București sunt Rovana Plumb și Dan Nica. Ținând cont de modul în care Von der Leyen a prezentat structura noii comisii, formată din 14 femei și 14 bărbați și văzând nominalizările făcute de statele membre până acum, este mult mai plauzibil ca reprezentantul României în cadrul Comisie să fie femeie.

Cele două propuneri ale social democraților sunt considerata eligibile la Bruxelles, fiind vorba de doi oameni cu experiență, atât la Bruxelles cât și în administrația românească.

Dan Nica este fost ministru al Comunicațiilor, actual europarlamentar și conduce delegația europarlamentarilor PSD în PE.

Rovana Plumb a deschis lista PSD la alegerile europarlamentare. În prezent este europarlamentar și vice-președinte al Socialiștilor și Democraților (S&D) din cadrul Parlamentului European, iar în trecut a ocupat funcția de ministru al Mediului și Schimbărilor Climatice, ministru al Muncii, Familiei, Protecției Sociale și Persoanelor Vârstnice și ministru al Fondurilor Europene.

Propunerile făcute de premierul Viorica Dăncilă deschid și posibilitatea ca Victor Negrescu, cordonatorul PES România, care a ocupat locul 9 pe lista PSD și a nu a fost eligibil pentru un post de europarlamentar, să ajungă în Parlametul European, după ce Rovana Plumb sau Dan Nica vor ocupa postul de comisar din partea României.

Publicat in categoriile: Politica
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: