Evenimentul Zilei > Social > Breaking News. Riști amenzi foarte mari! E vorba de Declarația pe proprie răspundere
Breaking News. Riști amenzi foarte mari! E vorba de Declarația pe proprie răspundere

Breaking News. Riști amenzi foarte mari! E vorba de Declarația pe proprie răspundere

Odată cu introducerea carantinei parțiale, românii care vor să părăsească casa în intervalul 23.00 – 5.00 au nevoie, începând de luni, de o declarație pe proprie răspundere în care să comunice motivul deplasării.

Numai că declarația este valabilă doar în original. Astfel, variantele făcute pe telefoanele mobile sau pe alte dispozitive sunt strict interzise. Autoritățile spun că, pentru a fi valabile, declarațiile pe proprie răspundere trebuie fie semnate de mână sau prin intermediul unei semnături electronice autorizate.

Motivele permise pentru deplasare

Atunci când părăsesc locuința românii au nevoie nevoie de declarația pe propria răspundere dacă circulă după ora 23:00. Se va putea circula doar în scopuri absolut necesare: deplasare la muncă, motive medicale.

Organelor abilitate care ne opresc în trafic va trebui să le prezentăm declarația în original în perioada carantinei parțiale de 30 de zile.

Acele modele completate şi semnate cu ajutorul aplicaţiilor de pe dispozitivele mobile nu mai sunt recunoscute de autorităţi pentru că, din punct de vedere legal, titularul respectivului document nu poate fi tras la răspundere în cazul în care nu respectă cele declarate.

„Aducem în discuţie situaţia declaraţiilor pe proprie răspundere care sunt semnate în mod direct pe telefonul mobil şi care din acest motiv nu pot angrena răspunderea penală a persoanelor care le utilizează, în cazul în care se constată ulterior că acestea sunt false, deoarece, la acest moment, în legislaţie nu este prevăzută altă modalitate de autentificare a documentelor de către persoanele fizice, decât prin semnătură olografă”, susţin reprezentanţii Sindicatului Europol, scrie Cancan.

Declarațiile descărcate de pe site-ul STS nu mai sunt valabile

Într-o primă fază, după revenirea la acest lockdown pe timp de noapte, Serviciul de Telecomunicaţii Speciale (STS) a pus la dispoziţie o platformă pentru realizarea electronică a declaraţiei pe proprie răspundere care includea şi un spaţiu în care se putea realiza, în mod electronic, semnătura titularului.

Din păcate pentru cetățeni, ulterior, din cauza legislaţiei care cere ca un document să fie semnat olograf sau electronic autorizat, respectivul spaţiu a fost eliminat, au declarat surse din STS.

Cetățenii care sunt prinşi pe stradă în intervalul 23-05 şi care prezintă la control o declaraţie completată şi semnată pe mobil sau o fotografie a acesteia riscă amenzi cuprinse între 500 lei şi 2.500 de lei.

 

Informaţiile publicate de evz.ro pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.