Noaptea în care norul poluării a cuprins toată țara. Explicațiile autorităților

Noaptea în care norul poluării a cuprins toată țara. Explicațiile autorităților

Concentraţiile poluanţilor au înregistrat creşteri foarte mari la staţiile de monitorizare, în noaptea de sâmbătă spre duminică. Concentraţiile poluanţilor monitorizaţi de autorități au înregistrat creşteri la aproape toate staţiile de monitorizare din ţară.

Concentraţiile poluanţilor monitorizaţi în cadrul Reţelei Naţionale de Monitorizare a Calităţii Aerului (RNMCA) au înregistrat creşteri la aproape toate staţiile de monitorizare din ţară, în noaptea de sâmbătă spre duminică, iar factorii meteo au influenţat dispersia acestora faţă de zilele precedente, scrie Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor (MMAP), pe pagina oficială de Facebook.

"În cursul nopţii de 24/25 octombrie (aproximativ între orele 20:00 şi 24:00) concentraţiile poluanţilor monitorizaţi în cadrul Reţelei Naţionale de Monitorizare a Calităţii Aerului au înregistrat creşteri la aproape toate staţiile de monitorizare din ţară", notează sursa citată.

Au existat arderi suspecte Ministerul de resort precizează că, în aglomerarea Bucureşti-Ilfov, valoarea concentraţiilor de PM2,5 raportată la cea a PM10 (aproximativ 80%) indică existenţa unor procese de ardere desfăşurate la începutul serii, creşterea concentraţiilor fiind favorizată de dispersia foarte slabă a poluanţilor (calm atmosferic aproape total instaurat de la ora 18:00).

Ne puteți urmări și pe Google News

"Nu au fost depăşite valorile limită, cu excepţia PM10, în cazul căruia concentraţia medie zilnică a depăşit valorile limită la staţiile B6 (60 micrograme/mc) şi B1 (55 micrograme/mc). Aceste valori vor fi validate, ulterior, de măsurătorile realizate gravimetric, prin metoda de referinţă.

Evoluţia concentraţiilor (PM10, PM2,5 NO2, CO, benzen) şi a indicatorilor meteo indică posibile cauze emisiile din traficul rutier acumulate pe parcursul zilei şi încălzirea rezidenţială cu lemne şi alte tipuri de combustibil din zonele periurbane ale Bucureştiului. Deşi emisiile de poluanţi nu au fost semnificative, factorii meteo au influenţat dispersia poluanţilor şi au condus la aceste creşteri faţă de zilele precedente", subliniază Ministerul Mediului.

Potrivit sursei citate, pe parcursul intervalului orar în care s-au înregistrat creşterile, echipele de permanenţă ale Gărzii Naţionale de Mediu (GNM) s-au aflat continuu în teren pentru a monitoriza situaţia şi pentru a identifica eventuale arderi necontrolate sau ilegale, iar în urma raportărilor nu au fost semnalate incidente care să afecteze calitatea aerului.

Săptămâna cu două depășiri la rând Este pentru a doua oară în această săptămână când emisiile poluanţilor înregistraţi în Bucureşti depăşesc valorile normale. Astfel, în noaptea de 22 spre 23 octombrie, staţiile independente pentru măsurarea calităţii aerului au înregistrat depăşiri pentru o poluare cu particule PM 10 şi PM2,5, de aproape 350%. Cele mai mari valori s-au înregistrat la staţia din Bragadiru (creştere de 347% la PM 2,5, respectiv de 236% la PM 10).

Particulele în suspensie (PM10) provin în special de la emisiile poluante generate de industrie, trafic şi încălzirea locuinţelor. Acestea pot provoca astm, afecţiuni cardiovasculare, cancer pulmonar şi deces prematur. Valoarea zilnică admisă de PM10 pentru protecţia sănătăţii umane este de 50 micrograme/mc, în timp ce valoarea limită anuală este de 40 micrograme/mc.

De asemenea, particulele în suspensie PM2.5, cu un diametru de 2,5 micrograme sau mai mici, sunt periculoase pentru sănătate, întrucât pot pătrunde foarte adânc în plămâni. În România, conform Legii nr. 104 din 15 iunie 2011, valoarea ţintelor anuale de PM2.5 este stabilită la 25 micrograme/mc.

Conform datelor oficiale, în acest moment, Reţeaua Naţională de Monitorizare a Calităţii Aerului (RNMCA) cuprinde 148 de staţii în funcţiune, din care 8 puncte amplasate în Bucureşti.

Reţeaua se va extinde cu 17 noi staţii, printr-o investiţie în valoare de 81 de milioane de lei, sumă ce va acoperi şi implementarea unui sistem de prognoză a calităţii aerului, a anunţat, recent, ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Costel Alexe.