Evenimentul Zilei > Actualitate > Dezvăluiri în exclusivitate. Cum a funcționat softul STS la alegerile locale
Dezvăluiri în exclusivitate. Cum a funcționat softul STS la alegerile locale

Dezvăluiri în exclusivitate. Cum a funcționat softul STS la alegerile locale

Pe fondul acuzațiilor de fraudă electorală, oficiali ai STS au transmis, pentru evz.ro, detalii în exclusivitate

Cele mai recente acuzații legate de acuzațiile de fraudă, precum cele de la Primăria Sectorului 1, vizează softul folosit pentru alegerile locale.

În emisiunea lui Victor Ciutacu, de la România TV, un celeebru avocat a anunțat că a cerut, în instanță, verificarea acestui soft.

Evz.ro a cerut un punct de vedere de la Serviciul de Telecomunicații Speciale (STS), legat de acest subiect.

Acuzațiile recente legate de softul conceput de AEP și comandat STS,  nu ar fi  prevăzut de la bun început posibilitatea corectării erorilor în baza de date și nici calculul automat privind repartizarea mandatelor de consilieri, care se bazează pe un algoritm foarte complicat prevăzut de lege și care a existat la alegerile anterioare, ne spun specialiștii in domeniu.

 

Mai mult, susțin cei care au acuzat fraudarea alegerilor, un astfel de soft ar fi fost achiziționat de AEP de la o firmă privată.

În exclusivitate pntru evz.ro, oficiali din Serviciul de Telecomunicații Speciale (STS) au precizat că sistemul informatic a funcționat neîntrerupt pe timpul alegerilor și nu au fost înregistrate probleme care să împiedice procesul electoral.

„Cei de la Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) stabilesc cerințele operaționale, iar noi îl dezvoltăm în conformitate cu ele. Noi asigurăm doar suportul tehnic pentru alegeri, nu avem implicare asupra operațiunilor electorale. Cei de la AEP și BEC (Biroul Elctoral Central n.a.) pot să dea detalii despre aceste aspecte”, autransmis oficiali ai STS.

 

STS nu a achiziționat niciun sistem și nicio aplicație utilizate în procesele electorale

 

De altfel, STS a transmis, pe această temă:

„Pentru corecta informare a opiniei publice, în urma informațiilor vehiculate în spațiul public, Serviciul de Telecomunicații Speciale face următoarele precizări:

Serviciul de Telecomunicații Speciale nu a achiziționat niciun sistem și nicio aplicație utilizate în procesele electorale.

Sistemele și aplicațiile informatice au fost dezvoltate de către specialiștii noștri, conform cerințelor operaționale furnizate de Autoritatea Electorală Permanentă și Institutul Național de Statistică”.