Evenimentul Zilei > EVZ Play > Prezența STS-ului în secțiile de votare! ”Votul este o chestiune civilă, nu militară”
Prezența STS-ului în secțiile de votare! ”Votul este o chestiune civilă, nu militară”

Prezența STS-ului în secțiile de votare! ”Votul este o chestiune civilă, nu militară”

Emisiunea ”Contrapunct” de pe EvZ.Tv, de miercuri dimineața, a dus la o dezbatere a aprinsă legată de prezența Serviciului de Transmisiuni Speciale în secțiile de votare, dar și obligativitatea purtatului măștii de protecție in interiorul secțiilor de votare.

Cei trei invitați permanenți, Sorin Faur, Dan Andronic și Mirel Curea și-au expus punctele de vedere legate de marile teme de discuție din aceste zile, campania electorală și epidemia de coronavirus.

Sorin Faur a precizat că nu poate intra într-o secție de votare atâta timp cât acolo este prezent, fizic, un serviciu secret. „Motivul pentru care nu mai vreau să intru într-o secție de votare este prezența unui serviciu secret într-o afacere electorală. Procesul electoral este o afacere civilă. Ori până când partidele nu recuperează și nu apropie din nou toată funcțiile de control și de seriozitate, eu nu votez. Eu nu spun că nu trebuie să mergem la vot”, a spus Faur.

În replică, jurnalistul Dan Andronic a susținut că lucrurile nu trebuie văzute în mod atât de categoric, și asta pentru că STS nu face altceva decât să transmită datele electorale. „Era o problemă votul multiplu, când partidele în onestitatea lor organizau alegerile. Ați uitat de celebrele autobuze care se plimbau și se organizau excursii la Monumentul de la Mărășești. Asta nu înseamnă că problema nu a existat. Ce face STS-ul este că gestionează o bază de date cu buletine în așa fel încât tu cu buletinul tău să nu mai poți merge la o altă secție să votezi”, a comentat Andronic.

Votul multiplu permis dar sancționat penal

Sorin Faur a atras atenția asupra unei decizii a Biroului Electoral Central, prin care românilor le este permis să voteze de mai multe ori, chiar dacă celebrul sistem al STS, indică faptul că cel în cauză a votat de mai multe ori. „Total surprinzător, săptămâna asta BEC a luat o decizie stupefiantă în legătură cu votul multiplu, în sensul că ai voie să votezi multiplu, dar ești avertizat că încalci legea”, a spus Faur.

Prezent în studiul emisiunii ”contrapunct”, redactorul șef adjunct al EvZ, Mirel Curea a lansat ideea că softul STS nu este unul imbatabil. „Mi se pare o pregătire pentru o mizerie. Softul nostru nu este prea bine pus la punct încât dacă îți apare CNP-ul, eu să îți interzic să mai votezi încă o dată. Deci softul nostru poate apărea niște erori, drept pentru care poate să îți apară CNP, fără ca tu să fii votat. E foarte periculoasă chestia asta. Dacă erau siguri pe softul lor, dacă îți apărea numele trebuia să pleci acasă, să nu se permite votul multiplu”, a spus Curea.

Dan Andronic susține că deși este permis votul multiplu, există totuși mai multe filtre de control, iar votantul în cauză va putea fi tras la răspundere penală. „Ești avertizat că ești în pericolul de a vota multiplu, ți se permite să votezi, sunt niște filtre acolo. Dacă se sună, dacă se verifică că ai mai votat o dată … Interpretarea legii este că nu îi poți interzice unui om să voteze, pentru că este un drept garantat de Constituție. Asta înseamnă într-o formă sau alta să intri într-un sfera unui drept fundamental. Apropo de STS, instituția nu face altceva decât asigură transmiterea datelor, care oricum sunt dublate de formatul fizic, există arhiva pe hârtie. Se face un proces verbal semnat de toată lumea. Acestea se duc la biroul electoral central. Ideea asta că se pot fura alegerile este foarte populară în România. Eu nu cred că un asemenea fenomen se poate întâmpla la un nivel de masă”.