Evenimentul Zilei > Justitie > Breaking News. Cutremur în Justiție. Șefa DIICOT, Giorgiana Hosu, a demisionat!
Breaking News. Cutremur în Justiție. Șefa DIICOT, Giorgiana Hosu, a demisionat!

Breaking News. Cutremur în Justiție. Șefa DIICOT, Giorgiana Hosu, a demisionat!

Procurorul-șef al DIICOT, Giorgiana Hosu, și-a anunțat demisia, joi seara.

Gestul șefei Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism vine după ce soțul ei, Dan Hosu, fost polițist, a fost condamnat în primă instanță la trei ani închisoare cu suspendare.

Pe 20 februarie 2020, preşedintele Klaus Iohannis a semnat decretul pentru numirea Elenei Giorgiana Hosu în funcţia de procuror-şef al DIICOT, pentru o perioadă de trei ani, după ce, pe 14 februarie, Secţia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii a anunţat că i-a transmis preşedintelui Klaus Iohannis avizele date pentru propunerile de numire la şefia Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, Direcţiei Naţionale Anticorupţie şi Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism.

O carieră îndelungată

Elena Giorgiana Hosu a absolvit Facultatea de Drept în anul 1995 şi din 1998 a început să lucreze la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (PÎCCJ), potrivit site-ului http://www.mpublic.ro/. A fost procuror la Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 1 în perioada 1995-1998.

Din anul 1998 până în 2004 a fost procuror în cadrul Parchetului General.

În 2004 a devenit procuror la DIICOT. Din 2007 până în 2012 a fost procuror-şef al Biroului de combatere a macrocriminalităţii economico-financiare în cadrul DIICOT, iar în intervalul 2012-2013 a fost procuror-şef la Serviciul de combatere a criminalităţii economico-financiare al aceleiaşi instituţii.

Giorgiana Hosu a fost procuror-şef adjunct al DIICOT în perioada 2013-2014. În intervalul noiembrie 2014-aprilie 2015 a fost procuror-şef interimar al aceleiaşi instituţii. Din noiembrie 2018 până în februarie 2019 a fost procuror-şef adjunct delegat al DIICOT. În februarie 2019 a devenit procuror-şef adjunct al DIICOT, potrivit csm.ro.

În decembrie 2019, CSM a respins propunerea privind delegarea Giorgianei Hosu în funcţia de procuror-şef al DIICOT.

Problema soțului și președintele

Soţul şefei DIICOT, Giorgiana Hosu, fostul poliţist Dan Hosu, a fost condamnat joi de Tribunalul Bucureşti la trei ani închisoare cu suspendare în dosarul „Carpatica Asig”, pentru săvârşirea infracţiunilor de instigare la acces ilegal la un sistem informatic şi instigare la folosirea de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii.

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, miercuri, că, în situaţia în care va apărea o condamnare în cazul soţului şefei DIICOT, Giorgiana Hosu, cu siguranţă aceasta nu va rămâne fără urmări.

„Dacă apare o condamnare, cu siguranţă nu va rămâne fără urmări. Asta este, ca să zic aşa ‘self evident’. (…) Dacă se va ajunge la acest scenariu, (…) nu voi sta să aştept să mişte alţii rotiţele”, a spus şeful statului, la Palatul Cotroceni.

Potrivit deciziei instanţei, Dan Hosu a fost condamnat la doi ani şi şase luni închisoare pentru instigare la acces ilegal la un sistem informatic şi un an şi şase luni închisoare pentru instigare la folosirea de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unei persoane neautorizate la asemenea informaţii. Cele două pedepse au fost contopite, rezultând o condamnare de 3 ani, însă cu suspendarea executării pedepsei, pe un termen de supraveghere de trei ani şi şase luni.

Pe de altă parte, Dan Hosu a fost achitat pentru trafic de influenţă şi dare de mită.

Știre în curs de actualizare