Procurorul din dosarul Hosu pleacă din DNA. Ce l-a nemulţumit pe Marian Gherman

Procurorul din dosarul Hosu pleacă din DNA. Ce l-a nemulţumit pe Marian Gherman

Procurorul Marian Gherman cere Consiliului Superior al Magistraturii să constate încetarea activității în cadrul DNA și continuarea la Parchetul Capitalei.

Marian Gherman, procurorul de caz în dosarul Dan Hosu, soțul șefei DIICOT Giorgiana Hosu, cere încetarea activității sale în cadrul Direcției Naționale Anticorupție, potrivit ordinii de zi a ședinței Secției pentru procurori a CSM din 8 septembrie 2020.

Cererea lui Marian Gherman de încetare a activităţii la DNA vine la scurt timp după ce, cu ocazia ultimului termen din procesul în care este judecat Dan Hosu, procurorul de şedinţă a cerut condamnarea la închisoare a soţului şefei DIICOT. Magistraţii Tribunalului Bucureşti ar urma să pronunţe o decizie  pe data de 15 septembrie.

Neînţelegeri la DNA

Potrivit unor surse judiciare, procurorul a fost nemulțumit de discuțiile din interiorul DNA privind concluziile pe care procurorul de ședință al DNA urma să le pună la ultimul termen al procesului. Potrivit acelorași surse, au existat opinii în cadrul DNA inclusiv în favoarea ideii ca procurorii să ceară achitarea inculpaților din dosar, în condițiile în care probele obținute de SRI pe mandat de siguranță națională (MSN) au fost anulate de instanță ca urmare a deciziilor CCR.

Până la urmă, procurorii DNA au pus concluzii de achitare doar pentru unul dintre inculpați, Ion Sorin Tatu, și au cerut condamnarea celorlați inculpați printre care soțul șefei DIICOT, polițistul Dan Hosu.

Procurorul Gherman ar fi fost nemulțumit pentru că DNA a cerut achitarea lui Tatu

Pe de altă parte, procurorul Gherman era luat în vizor de conducerea DNA după ce a încasat achitare în dosarul Rușanu. Fostul șef al ASF, Dan Radu Rușanu, a fost achitat definitiv după ce a stat câteva luni în arest preventiv ca urmare a unui dosar întocmit de procurorul Marian Gherman. Procurorul Gherman a activat și la DIICOT București, unde a instrumentat unul dintre dosarele lui Nuțu Cămătaru.

Dacă cererea sa este aprobată, Marian Gherman ar urma să revină la Parchetul Tribunalului București

La ultimul termen al procesului în prima instanță în care este judecat Dan Hosu, procurorul de ședință a cerut condamnarea acestuia. Magistrații Tribunalului București ar urma să pronunțe o decizie în acest dosar în 15 septembrie.

Giorgiana Hosu a fost numită în funcția de procuror-șef al DIICOT în martie, prin decret semnat de Klaus Iohannis, în pofida avizului negativ dat de Consiliul Superior al Magistraturii. Postul rămăsese vacant în octombrie 2019, după ce Felix Bănilă a demisionat, la solicitarea lui Klaus Iohannis, în urma cazului Caracal.

Acuzațiile procurorilor DNA în dosarul de corupție în care e vizat Dan Hosu:

În februarie 2017, DNA l-au trimis în judecată, sub control judiciar, pe Dan Hosu, fost șef al Serviciului de combatere a traficului de migranți din cadrul Direcției de Combatere a Crimei Organizate (DCCO) din Poliția Română, la data faptelor administrator al unei firme, pentru fapte de corupție. Dan Hosu este soțul șefei DIICOT, Giorgiana Hosu. Mai multe detalii despre aces dosar puteţi citi AICI.

 

Ne puteți urmări și pe Google News