Breaking News. Nicolae Ciucă nu-și depune mandatul de premier. Rotația Guvernului a fost amânată (Live text - Video)

Breaking News. Nicolae Ciucă nu-și depune mandatul de premier. Rotația Guvernului a fost amânată (Live text - Video) Sursa foto: Razvan Valcaneantu EEC

Premierul Nicolae Ciucă și liderii PSD și UDMR, Marcel Ciolacu și Kelemen Hunor susțin chiar în aceste momente o conferință comună, unde vor anunța soarta Guvernului României

Update 1: Kelemen Hunor a spus că în momentul în care coaliția de guvernare s-a format știa că România trece printr-o perioadă dificilă. Liderul UDMR a mai adăugat că Executivul și-a asumat să rezolve toate probele societății, inclusiv cele din învățământ. Vice-premierul a mai adăugat că membrii coaliției au decis în seara zilei de joi, 25 mai, ca Nicolae Ciucă să nu părăsească funcția de premier până când nu va fi găsită o soluție pentru greva profesorilor.

„În această perioadă, de când suntem la guvernare, am avut multe incendii. Cu o mână am stins incendiile, cu mâna cealaltă am construit, pentru că ăsta e rostul guvernării. Problemele din sistemul de învăţământ sunt cunoscute pentru guvern şi coaliţie, pot fi rezolvate. Rezolvarea e în mâna guvernului, a parlamentului, şi trebuie să fie etapizată. Dar vom reuşi să le rezolvăm aşa cum am reuşit şi în 2020, şi în 2021. Sunt optimist, am încredere în forţele noastre şi am încredere în oameni”, concluzionat Kelemen Hunor.

Update:  Marcel Ciolacu a declarat că Guvernul și-a asumat în programul de guvernare ca sistemul de învățământ și sistemul de sănătate reprezintă o prioritate. De asemenea, liderul PSD consideră că decizia privind amânarea rotativei guvernamentele este cea mai bună soluție până când nu va fi găsită o soluție ca greva profesorilor să fie încheiată.

Ne puteți urmări și pe Google News

„Eu am spus încă de săptămâna trecută că înaintea discuţiilor politice trebuie să ne asumăm rezolvarea problemelor majore din societate. Mai ales că o grevă generală presupune şi o încărcătură emoţională deosebită. Consider că decizia luată de noi trei, copreşedinţii acestei coaliţii, este o decizie corectă, pe care ne-o asumăm împreună. Este decizia corectă să nu intrăm în discuţii politice până nu rezolvăm această grevă a profesorilor”, a declarat președintele Camerei Deputaților.

Știrea inițială:

Nicolae Ciucă a anunțat că nu își va depune demisia din funcția de premier al României. Șeful Guvernului a explicat că a preluat această funcția într-o perioadă dificilă și că nu poate părăsi Guvernul într-o plină criză, făcând referire la greva generală din învățământ. Ciucă a continuat prin a spune că vineri, 26 mai, ar fi trebuit să părăsească fotoliul de premier, dar în urma discuțiilor la nivelul coaliției s-a stabilit să rămână în această funcție până la găsirea unor soluții concrete. De asemenea, șeful Executivului a subliniat că el este ce care trebuie să își asume responsabilitatea pentru această criză.

Prim-ministrul a făcut apel la rațiunea profesorilor de a înțelege că nu pot fi făcute modificări în privința salariilor într-un timp foarte scurt pentru ca bugetul ar putea fi destabilizat. „După discuțiile pe care le-am avut, la nivelul coaliției, am decis să continuăm discuțiile cu sindicaliștii din învățământ, să găsim soluții. Toate aceste probleme nu se pot rezolva printr-o singură decizie pentru că sunt probleme acumulate în timp. Pentru educație am alocat, în plus, opt miliarde de lei în plus față de anul 2022, am prins în PNRR o sumă de peste 3,4 miliarde de lei”.

Când vor fi crescute salariile profesorilor

Ciucă a mai adăugat că atât el, cât și membrii coaliției sunt conștienți că nivelul salarizării din sistemul de educație trebuie ridicat. Premierul a spus și când vor fi majorate salariile cadrelor didactice. „Este nevoie de creșterea salariilor, doar că în acest moment nu ne putem asuma ca printr-o măsură unidirecțională să dezechilibrăm întreg bugetul de stat. Le-am pus sindicaliștilor în față toate datele cât se poate de corect și de onest și sperăm ca pe baza rațiunii să ajungem la rezolvarea unor probleme”.

Liderul PNL a subliniat că viitorul României se bazează și pe nivelul de educație al copiilor, iar acest lucru trebuie asigurat prin alocarea de resurse pentru dotarea tehnică a sistemului de învățământ și specializarea tututor cadrelor didactice. Nicolae Ciucă a transmis că va purta discuții cu liderii de sindicat și în zilele următoare. „Cred, de asemenea, că este foarte important să menţionăm că măsurile pe care le-am luat şi le-am prezentat dumnealor în acest moment nu fac nimic altceva sau nu au fost îndreptate în altă direcţie decât în aceea de a le demonstra că tot ceea ce spunem ne asumăm”.