Greva din învățământ. Guvernul a respins propunerea de majorare a salariilor profesorilor cu 25%. Update

Greva din învățământ. Guvernul a respins propunerea de majorare a salariilor profesorilor cu 25%. Update Protest profesori. Sursa foto: Razvan Valcaneantu

Guvernul nu dorește să majoreze salariile profesorilor în această perioadă, conform revendicărilor greviștilor din Educație. Purtătorul de cuvânt al premierului, Dan Cârbunaru, a susținut o declarație de presă în care a respins propunerile venite din partea profesorilor și a menținut oferta de 2.500 de lei, sub formă de prime, pentru cariera didactică. El a răspuns reprezentanților cadrelor didactice care au declarat, la finalul discuțiilor cu echipa guvernamentală de negociere că au propus să li se acorde o majorare salarială de 25%.

Update2: Guvernul nu dorește să mărească salariile profesorilor, așa cum au propus liderii de sindicat, cu 25%, ci își menține oferta făcută încă de miercuri seara privind acordarea unei prime de 2.500 de lei, în două tranșe. Purtătorul de cuvânt al Guvernului a declarat că singurele majorări salariale, cu 9%, vor fi acordate personalului nedidactic.

„După acest dialog care s-a purtat între reprezentanții executivului și cei ai liderilor sindici și cei ai sindicatelor din educație, rezultatul acestor discuții a fost analizat de către liderii coaliției de guvernare, iar la finalul acestor discuții sunt în măsură să vă prezint următoarele date. În primul rând, decizia coaliției de guvernare, care va fi implementată chiar mâine de către Guvernul României, în ședința de Guvern de dimineață, vizează închiderea ridicării la nivel maxim pentru veniturile din educație prin mărirea veniturilor celor care se regăsesc ca personal nedidactic în așa-numita Anexă 8 a legii salarizării, legea 153, o măsură care vizează 55.000 de oameni care lucrează în acest sector, cu o medie a creșterilor veniturilor de aproximativ 9%”, a declarat Dan Cârbunaru.

Dan Cărbunaru a precizat că o eventuală majorare salarială va fi acordată abia din luna ianuarie a anului viitor, cu condiția ca legea salarizării să intre în dezbatere parlamentară și să fie adoptată în timp util, în sesiunea din septembrie.

Ne puteți urmări și pe Google News

„Ca atare, este evident necesar ca noile creșteri, noile majorări, așteptate, pe bună dreptate, de cei din sistemul educațional, să intre în cadrul noii legi a salarizării, care va avea, în regim de urgență, devansat față de termenul fixat în cadrul PNRR pentru finalul acestui an, decembrie anul curent, în 15 iulie, urmând a fi prezentat public și lansat în dezbatere și în analiză pentru a găsi cele mai bune formule, astfel încât, cu prioritate, cei care lucrează în educație să-și regăsească statutul, atât din perspectiva poziției în grilă, cât și din perspectivă financiară, mult mai aproape de ceea ce cu toţii atât din perspectiva poziție în grilă, cât și din perspectivă financiară, mult mai aproape de ceea ce cu toții ne dorim pentru societatea noastră.

Aceste demersuri, aceste eforturi care se fac vor fi dublate de faptul că la data de 1 septembrie, când Parlamentul României își reia activitatea, discuțiile pe noua lege a salarizării să fie purtate cu celeritate, pentru a adopta cât mai curând și să avem siguranța că la 1 ianuarie 2024 profesorii, educatorii, toți cei care lucrează în sistemul educațional să aibă, deja, obținute, garantate și date în plată noile drepturi salariale care se vor regăsi în noua lege a salarizării”, a mai spus Dan Cărbunaru.

Update 1: Profesorii au solicitat o majorare salarială de 25%, ceea ce înseamnă un venit de 3.000 de lei pentru un profesor debutant. Liderii sindicatelor din Învățământ au precizat că reprezentanții autorităților au timp până mâine, vineri, 26 mai, să facă toate calculele pentru a stabili dacă această revendicare poate fi îndeplinită.

„Astăzi le-am înaintat solicitarea noastră foarte clară: o creştere a salariilor cu 25%. Sunt liberi să-şi facă calculele necesare”, a afirmat Marius Nistor, liderul Federaţiei ”Spiru Haret”.

Reprezentanții cadrelor didactice au precizat că protestele vor continua până la momentul în care vor primi un răspuns favorabil la revendicările lor. Ei anunță un marș de protest pentru săptămâna viitoare, marți, care se va încheia la Palatul Cotroceni.

 Profesorii au fost chemați la o nouă întâlnire cu secretarul general al Guvernului, Marian Neacșu, și miniștrii Educaţiei, Ligia Deca, al Finanţelor, Adrian Câciu, al Muncii, Marius Budăi, și al Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Marcel Boloș.

„Guvernul României a invitat reprezentanţii sindicatelor din educaţie la o nouă rundă de dialog. Întâlnirea, la care participă echipa de negociere formată din secretarul general al Guvernului, miniştrii Educaţiei, Finanţelor, Muncii şi Investiţiilor şi Proiectelor Europene, este programată pentru ora 16:00, la Palatul Victoria”, s-a anunțat de la Guvern.

Noua sesiune de discuții vine după ce sindicatele au respins oferta făcută miercuri seara, 2.500 de lei, plătiți în două tranșe, în iulie și octombrie, pe carduri similare celor pentru ajutoare sociale. Aceștia au anunțat că greva generală va continua.

Sindicaliștii au respins oferta Guvernului

Delegații greviștilor au fost invitați la sediul guvernului în contextul protestului la care au participat câteva mii de cadre didactice și elevi, din Piața Victoriei. Sindicatele din Educaţie au organizat acest protest, în București, pentru a susţine greva generală care a fost declanşată la începutul săptămânii.

„Am hotărât să dăm un răspuns Guvernului la oferta înaintată aseară (miercuri, 25 mai – n.red.). Chiar astăzi, miile de colegi veniţi din Bucureşti şi din ţară spun un NU hotărât acestei oferte”, a declarat unul dintre sindicaliștii reuniți în Piaţa Victoriei.

Potrivit sindicaliştilor, „greva nu mai este legată în acest moment numai de revendicări salariale”.

Sursa foto: Razvan Valcaneantu EEC

Greva profesorilor amână rotativa guvernamentală

În acest context, de la Sibiu, unde s-a aflat pentru a participa la un eveniment, președintele Klaus Iohannis a spus că rotativa guvernamentală va fi amânată până când profesorii se vor întoarce la ore.

Dacă zilele trecute șeful statului spunea că schimbarea premierilor și învestirea noului guvern trebuie să se facă rapid, ca pe „sticlă”, acum a preluat discursul lui Marcel Ciolacu, liderul PSD. Klaus Iohannis a spus că rotația la guvernare se va produce după ce se va încheia criza din Educație.

„Mâine ar trebui să înceapă procedura, asta în condiţiile în care sigur greva din învăţământ se finalizează. Vom vedea (…) Atunci este nevoie ca Guvernul şi coaliţia, la modul general, să negocieze în continuare cu sindicatele până se găseşte o soluţie. (…) Nu cred că rotaţia se va face în timpul unor negocieri. Este totuşi destul de complicat şi una şi alta sunt proceduri complicate. Se pot lua pe rând”, a spus Iohannis.

Sursa foto: Turnul Sfatului

Carmen Iohannis și-a adus elevii la poză cu președinții

La evenimentul de la Sibiu, soția președintelui, Carmen Iohannis, profesoară la un colegiu din oraș, și-a adus elevii să participe la evenimentul la care participa șeful statului și omologul său din Germania. Carmen Iohannis este unul dintre profesorii care nu au participat la greva generală pentru majorarea salariilor din sistemul de educație.

„Nu am venit aici să discutăm evenimente politice, suntem aici, alături de copii să ne întâlnim cu cei doi președinți”, a declarat Carmen Iohannis, în fața jurnaliștilor.

Soția președintelui a spus că elevii au fost cei care ar fi cerut să-i întâlnească pe cei doi șefi de stat, Klaus Iohannis și Frank-Walter Steinmeier, președintele Germaniei.