Decizia pe care o așteaptă toată România. Ziua în care Nicolae Ciucă anunță dacă își depune mandatul

Decizia pe care o așteaptă toată România. Ziua în care Nicolae Ciucă anunță dacă își depune mandatul Nicolae Ciucă Sursa foto: Razvan Valcaneantu EEC

Vineri, 26 mai, este ziua în care premierul Nicolae Ciucă ar trebui să demisioneze și să înceapă procedurile pentru desemnarea unui nou guvern condus de Marcel Ciolacu. Deși Nicolae Ciucă a dat asigurări că-și va depune mandatul, acest lucru este neclar, dat fiind recomandarea președintelui Klaus Iohannis ca rotativa să fie amânată până la încheierea grevei profesorilor. De altfel, și purtătorul de cuvânt al guvernului. Dan Cărbunaru, a păstrat misterul în legătură cu acest subiect, vineri seara, când a susținut o declarație de presă.

Miercuri, Nicolae Ciucă a dat asigurări că-și va depune mandatul conform programului stabilit de coaliția PSD - PNL - UDMR, astfel încât să înceapă procedura pentru învestirea noului guvern ce va fi condus de Marcel Ciolacu. Premierul Nicolae Ciucă a confirmat miercuri, 23 mai, la un eveniment din județul Argeş, că își va dempune demisia pe 26 mai, vineri.

„Aşa cum am menţionat de fiecare dată, vineri este ziua în care, conform calendarului, îmi voi depune mandatul”, a spus premierul Nicolae Ciucă.

La momentul respectiv, premierul declara că sunt în derulare discuții cu privire la componența viitorului guvern și la împărțirea ministerelor.

Ne puteți urmări și pe Google News

„Există în momentul de faţă discuţii, negocieri, astfel încât fie există varianta protocolului fie negocieri şi reasumare de ministere la nivelul fiecărui partid. Ştiţi foarte bine cum se fac astfel de negocieri, modul în care se asumă fiecare minister are o anumită procedură, după care se negociază pe fiecare minister în parte. Este normal să existe o ierarhizare în funcţie de ponderea fiecărui partid în Parlament şi în coaliţie”, a mai spus el.

Sursa foto: presidency.ro

Klaus Iohannis pune stop rotativei

Între timp, lucrurile s-au schimbat. Protestele profesorilor s-au amplificat, iar promisiunile făcute de politicieni acestora au fost respinse, rând pe rând. În aceste condiții, joi, 25 mai, cu o zi înainte ca premierul să-și depună mandatul, așa cum a anunțat, președintele a pus rotativa pe pauză. Șeful statului a recomandat politicienilor din PSD și PNL să suspende discuțiile și să amâne rotativa până la momentul în care se va încheia criza din educație.

„În mod normal, mâine ar trebui să înceapă procedura, asta în condiţiile în care greva din învăţământ se finalizează. Vom vedea. (...) Atunci, este nevoie ca Guvernul şi coaliţia, la modul general, să negocieze în continuare cu sindicatele până se găseşte o soluţie. (...) Nu cred că se va face rotaţia în timpul unor negocieri. Este totuşi destul de complicat. Şi una, şi alta sunt proceduri complicate. Se pot lua pe rând”, a spus şeful statului.

Președintele Iohannis a declarat că coaliția trebuie să hotărască cum va arăta viitorul guvern și dacă UDMR va mai face parte din el. Klaus Iohannis a repetat că greva profesorilor fiind în curs de desfășurare, rotativa ar trebui să fie amânată.

„Fiind azi, joi, şi greva încă neîncheiată, vom vedea dacă vom reuşi să începem procedura mâine sau peste câteva zile, dar nu asta este important, dacă acum imediat sau peste o săptămână-două se face rotaţia, important este să avem o procedură clară, să ştim cum va funcţiona coaliţia şi să avem un Guvern care garantează stabilitatea guvernării şi stabilitatea României. Acestea sunt lucrurile pe care pun foarte mare preţ şi le-am transmis şi celor din conducerea coaliţiei”, a răspuns preşedintele Iohannis.

Sursa foto: EVZ

Nicolae Ciucă a evitat declarațiile

Odată cu declarațiile lui Klaus Iohannis pare că lucrurile nu se vor mai desfășura conform planurilor inițiale. Pus să comenteze declarațiile președintelui de la Cluj, unde a participat la semnarea contractului de lucrări pentru realizarea metroului, Nicolae Ciucă a evitat un răspuns în legătură cu intențiile sale de vineri. El a spus doar că va discuta cu colegii săi din coaliție atunci când va ajunge la București.

„Ajung la Bucureşti, discut cu colegii din coaliţie şi luăm o decizie”, a comentat sec, premierul Nicolae Ciucă.

Foto: Gov.ro

Purtătorul de cuvânt al Guvernului adâncește misterul

Joi seara, într-o conferință de presă, pe tema revendicărilor solicitate de sindicaliștii din Educație, purtătorul de cuvânt al guvernului, Dan Cărbunaru a evitat un comentariu pe acest subiect. El a cerut jurnaliștilor răbdare până la finalul ședinței de guvern programate în această zi.

„Prioritatea Guvernului la acest moment este legată de dialogul cu reprezentanţii sindicatelor din Educaţie, desigur, aprobarea actelor normative începând cu cel care vizează majorarea veniturilor angajaţilor din categoria personalului nedidactic, iar în legătură cu programul zilei de mâine, vom reveni după şedinţa de Guvern”, a declarat Dan Cărbunaru.

Ulterior a revenit, spunând că toată lumea va afla ce se va întâmpla, imediat după ședința de guvern, când prim-ministrul Nicolae Ciucă va stabili dacă va depune mandatul sau nu.

„Sunt purtătorul de cuvânt al Guvernului. Desigur, întrebarea dumneavoastră vizează premierul României, dar are o conotaţie politică pe care nu o pot comenta. Dar decizia domnului prim-ministru în legătură cu ceea ce se va întâmpla mâine (vineri - n.r.) cu siguranţă o să o aflaţi mâine”, a subliniat Cărbunaru.

Ce opțiuni are premierul Nicolae Ciucă

Greva din învățământ pare să se prelungească, în condițiile în care sindicaliștii din Educație au cerut o majorare salarială de 25% pe care guvernanții au refuzat să o acorde. Pe cale de consecință, dacă va urma recomandarea președintelui, Nicolae Ciucă va rămâne în continuare premier, până la încheierea crizei.

Există și varianta ca premierul să-și dea demisia așa cum a promis, iar în locul său să fie desemnat un premier interimar, cel mai probabil Lucian Bode, ministrul de Interne.

De asemenea, cel de-al treilea scenariu ar fi ca liderii coaliției să decidă, contrar recomandării lui Klaus Iohannis, să declanșeze procedurile pentru învestirea unui nou guvern. Asfel, premierul și cabinetul său își vor depune mandatul, fapt ce va duce la consultări pentru desemnarea unui nou premier, Macel Ciolacu, la Cotroceni, iar mai apoi la votarea unui nou guvern în Parlament.

Joi seara, la sediul guvernului, partenerii de coaliție, Marcel Ciolacu, Nicolae Ciucă și Kelenem Hunor, au pus la punct ultimele detalii cu privire la rotativă. Ei au părăsit Palatul Victoria târziu, înspre miezul nopții, fără să mai facă vreo declarație pe acest subiect.

În acest moment, în lipsa unor comunicări oficiale, lucrurile sunt destul de neclare cu privire la ceea ce se va întâmpla.