Evenimentul Zilei > Politica > Bogdan Aurescu participă la reuniunea miniştrilor afacerilor externe ai statelor membre NATO
Bogdan Aurescu participă la reuniunea miniştrilor afacerilor externe ai statelor membre NATO

Bogdan Aurescu participă la reuniunea miniştrilor afacerilor externe ai statelor membre NATO

Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu va participa în perioada 1-2 decembrie 2020 la reuniunea miniștrilor afacerilor externe din statele membre NATO, care se va desfășura în regim de video-conferință, în contextul restricțiilor impuse de pandemia de COVID-19.

Ministrul de Externe, Bogdan Aurescu, participă, marţi şi miercuri, la reuniunea miniştrilor afacerilor externe ai statelor membre NATO. Printre temele de discuţie se numără securitatea în zona Mării Negre, iar  Bogdan Aurescu va sublinia necesitatea continuării eforturilor pentru consolidarea posturii şi prezenţei aliate în regiune, precum şi întărirea coerenţei Flancului Estic.

Reuniunea este una importantă pentru evaluarea stadiului punerii în aplicare a deciziilor aliate privind adaptarea NATO la evoluţiile de securitate, precum şi pentru stabilirea unor direcţii de acţiune privind răspunsul la provocările strategice curente, se arată în comunicat.

Şi continuă: Agenda reuniunii va include principalele teme aflate în atenţia aliaţilor referitoare la: procesul de reflecţie strategică privind consolidarea dimensiunii politice a NATO, relaţiile cu Rusia, respectiv cu China, situaţia din Afganistan şi securitatea în zona Mării Negre.

Ministrul Bogdan Aurescu va promova, cu acest prilej, principalele obiective ale României în cadrul Alianţei, cu accent pe importanţa eforturilor de asigurare a descurajării şi apărării aliate în regiunea Mării Negre, în contextul deteriorării situaţiei de securitate în această zonă.

Care vor fi temele strategice cu privire la consolidarea dimensiunii politice a NATO

Ministrul Bogdan Aurescu va reafirma importanţa strategică a Mării Negre pentru securitatea euro-atlantică şi va accentua necesitatea continuării eforturilor pentru consolidarea posturii şi prezenţei aliate în regiune, precum şi întărirea coerenţei Flancului Estic.

Va reitera, totodată, sprijinul pentru continuarea implementării măsurilor de asistenţă ale NATO pentru Georgia şi Ucraina şi pentru avansarea cooperării cu Alianţa, subliniază comunicatul MAE.

De asemenea, şeful diplomaţiei române va trece în revistă principalele teme strategice privind procesul de consolidare a dimensiunii politice a NATO. Cu privire la procesul de reflecţie strategică desfăşurat la nivelul Alianţei, ministrul Bogdan Aurescu va evidenţia importanţa ca acesta să conducă la consolidarea unităţii şi coeziunii aliate şi la asigurarea unei relaţii transatlantice solide.

Miniştrii de externe vor participa la trei sesiuni de lucru, una în format aliat, marţi, şi altele două – miercuri, cu participarea unor state partenere. Astfel, miercuri va avea loc o discuţie legată de China, cu participarea Australiei, Finlandei, Japoniei, Coreei de Sud, Noii Zeelande, Suediei şi Înaltului Reprezentant al UE, precum şi o sesiune ministerială dedicată securităţii în zona Mării Negre, la care vor participa, alături de miniştrii de externe din statele aliate, omologii din Georgia şi Ucraina, se arată în comunicatul MAE.

Informaţiile publicate de evz.ro pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.