Război radio-electronic în Arctica. Rusia poate tăia semnale la distanțe de 5000 km
- Tudor Borcea
- 30 noiembrie 2020, 19:15
Complexul Murmansk-BN, conceput pentru a suprima semnalele radio inamice, desfășurat în peninsula Kola, acoperă practic toată regiunea scandinavă, indiferent de condițiile meteorologice.
Centrul de război radio-electronic al Flotei de Nord și-a desfășurat și testat complexul Murmansk-BN, care este conceput pentru a suprima semnalele radio inamice la distanțe de până la 5.000 de kilometri, a informat serviciul de presă al flotei.
Desfășurarea complexului Murmansk-BN a fost organizată ca un exercițiu tactic, precizează sursa citată.
De la baza din apropiere de Severomorsk, vehiculele echipate cu un set complet de antene telescopice și unități de comandă au parcurs aproximativ 100 de kilometri, inclusiv pe drumuri de câmp, până la un aerodrom închis unde pista a fost folosită pentru a parca camioane și a ridica antene.
Evident, Flota de Nord din Rusia nu a comentat amplasamentul exact al acestui complex. Cu toate acestea, The Barents Observer a încercat să localizeze zona de exercițiu, comparând un videoclip postat de Ministerul rus al Apărării cu videoclipurile postate de comunitatea de parapantiști din regiunea Murmansk.
Imaginile din satelit Google Earth sunt, de asemenea, foarte utile pentru a determina ce munți se află la orizont pentru videoclipul cu exerciții, plus imagini furnizate de Google Earth.
Potrivit The Barents Observer, pista este Aerodromul Kitsa (эродрома Кица), o bază aeriană militară abandonată lângă satul Pushnoi, la câteva sute de metri de drumul principal E105 între Murmansk și Olenegorsk.
Dar, cel mai interesant, imaginile Google Earth arată clar că nu este prima dată când unitatea de război radio-electronic a Flotei Nordului folosește acest aerodrom special.
Antenele și umbrele antenelor sunt clar vizibile în imaginea satelitară a Google. Patru antene de vehicule aflate la capătul pistei și alte patru la 350 de metri distanță pe pista de aterizare. Așa cum apar și în videoclipul de la Ministerul Apărării.
În timp ce imaginea din satelit arată frunze verzi pe copacii din jur, videoclipul Ministerului Apărării este realizat la sfârșitul toamnei.