Evenimentul Zilei > Economie > Avertismentul BNR despre majorările salariale: Ne întoarcem în 2008
Avertismentul BNR despre majorările salariale: Ne întoarcem în 2008

Avertismentul BNR despre majorările salariale: Ne întoarcem în 2008

Majorarea salariilor medicilor şi profesorilor decisă de comisiile parlamentare riscă să întoarcă România în anul 2008, când Parlamentul a dat “cu o mână”, pentru ca apoi să li se ia oamenilor “cu două mâini”, a declarat astăzi consilierul guvernatorului BNR, Adrian Vasilescu. Acesta s-a întrebat, într-o intervenţie la RFI, de unde se vor lua bani pentru majorările salariale.

“Din dilema asta cum putem ieşi? Parlamentul susţine că trebuie să mărească salariile medicilor şi profesorilor şi adevărul este că trebuie să fie mărite, iar Guvernul spune de unde scoatem bani şi asta este o întrebare. Concluzia noastră este următoarea: poate că măcar din această tevatură o să învăţăm ceva, că un Parlament vine pentru patru ani în Casa Poporului şi trebuie să-şi facă programul pentru patru ani de la început şi să lupte, să lupte, să lupte, pentru ca acest program să răspundă nu numai voinţei politice, să răspundă şi legilor economice, pentru că altfel ajungi să faci ca în 2008, să dea Parlamentul cu o mână şi să li se ia pe urmă oamenilor cu două mâini”, a comentat oficialul BNR, potrivit Mediafax.

El a criticat discursurile din Parlament care nu au legătură cu realităţile economice: “Problema este următoarea: de unde luăm banii şi ajungem vrând-nevrând şi Guvernul a vorbit despre asta, la deficit bugetar şi la pericolul de a intra în deficit excesiv şi să fim amendaţi de UE. Chestiunea este că atunci când vorbim despre deficit şi eu am auzit discursuri în Parlament în aceste zile, care nu au nici o legătură cu legităţile economice, s-au spus lucruri care ne-au demonstrat că nu sunt înţelese legităţile economice şi nu sunt înţelese realităţile”.

Oficialul BNR a avertizat că, “dacă deficitul creşte prea mult, ţara nu se mai poate împrumuta sau dacă se poate împrumuta, o face foarte costisitor, cu dobânzi foarte mari, pentru că nimeni nu mai are încredere într-o ţară care şi-a depăşit plafonul de deficit”.

“Guvernul are opţiunea echilibrului, pentru că dacă bugetul este cât este şi nişte cheltuieli cresc, atunci trebuie să taie de la investiţii. S-ar putea întâmpla asta, dacă vor respecta această decizie a Parlamentului”, crede consilierul lui Mugur Isărescu.

Comisiile reunite de Buget şi Muncă din Parlament au aprobat luni majorarea cu 15% a salariilor de bază din învăţământ începând cu 1 ianuarie 2017. Amendamentul a fost votat de către parlamentarii PSD şi UDMR, liberalii absentând. Totodată, deputaţii din comisiile menţionate au mai aprobat şi plata sporurilor pentru personalul medical la nivelul anului 2016, nu 2009 cum era până acum, precum şi majorarea cu 25% a salariului de bază de încadrare de care beneficiază personalul din aparatul propriu al CNAS.