Evenimentul Zilei > Actualitate > Biserică românească atacată la Ierusalim. Ambasadorul Israelului i-a transmis un mesaj Patriarhului Daniel
Biserică românească atacată la Ierusalim. Ambasadorul Israelului i-a transmis un mesaj Patriarhului Daniel

Biserică românească atacată la Ierusalim. Ambasadorul Israelului i-a transmis un mesaj Patriarhului Daniel

După ce o Biserică românească a fost vandalizată la Ierusalim, ambasadorul Israelului la București i s-a adresat liderului BOR.

O Biserică ortodoxă românească, din Ierusalim, a fost vandalizată vineri de un extremist religios. Au apărut imagini surprinse de camerele de supraveghere cu autorul actului huliganic. Ambasadorul Israelului la București, David Saranga, a avut o poziție publică după acest eveniment. Oficialul i-a scris Patriarhului Daniel și a afirmat că acest act este condamnat ferm. De asemenea, a dat garanții că vinovații vor fi prinși și trimiși în fața judecătorilor.

Biserică ortodoxă românească, atacată la Ierusalim. Poziția adoptată de ambasadorul Israelului

„Preafericirea Voastră,

În numele meu și al guvernului israelian îmi exprim consternarea față de atacul îngrozitor comis împotriva Bisericii Ortodoxe Române de la Ierusalim. Condamnăm cu fermitate acest act teribil și vă asigurăm că autorii gestului incalificabil vor ajunge cât mai repede în fața justiției pentru a fi pedepsiți.

Autoritățile israeliene vor acoperi pagubele cauzate de acest incident. Și vor depune toate eforturile necesare pentru a asigura securitatea Reprezentanței Patriarhiei Bisericii Ortodoxe Române la Ierusalim. Astfel de acte de ură nu reflectă spiritul poporului evreu și nu vor fi tolerate nici deautorități, și nici de societatea israeliană.Vă rog, Preafericirea Voastră, să primiți expresia înaltei mele aprecieri.

Cu deosebită considerație, David.” A fost mesajul transmis de ambasadorul israelian patriarhului BOR.

Reacția BOR după actul extremist

Într-un comunicat emis vineri, după atacul asupra Bisericii române de la Ierusalim, oficialii Patriarhiei Române condamnau actul extrem „Gestul de vandalism consumat astăzi împotriva Reprezentanței Patriarhiei Române de la Ierusalim este, ca orice act de extremism dictat de rațiuni religioase, rodul otrăvit de ură al fanatismului anticreștin manifestat frecvent în anumite cercuri pseudo-religioase din Orientul Mijlociu, sau laice hiper-ideologizate din alte părți ale lumii.

Patriarhia Română mulțumește și pe această cale publică Patriarhiei Ortodoxe a Ierusalimului și autorităților israeliene care au reacționat solidar în condamnarea acestui act de barbarie, fie el azi și minor. Un act contrar oricărei forme de religiozitate autentice.” Preciza Vasile Bănescu, purtător de cuvânt BOR.