Evenimentul Zilei > International > Biden și-a fixat bilanțul la 100 de zile de mandat. Adevăr sau provocare
Biden și-a fixat bilanțul la 100 de zile de mandat. Adevăr sau provocare

Biden și-a fixat bilanțul la 100 de zile de mandat. Adevăr sau provocare

Președintele Joe Biden a anunțat un obiectiv ambițios setat pentru viitoarea împlinire a unei cifre rotunde la Casa Albă: 100 de zile de mandat.

Preşedintele SUA Joe Biden a stabilit joi un obiectiv de 200 de milioane de vaccinări împotriva COVID-19 în primele sale 100 de zile la Casa Albă, relatează AFP, citată de Agerpres.

„Vom face 200 de milioane de vaccinuri în primele 100 de zile” de mandat, a declarat preşedintele democrat în prima sa conferinţă de presă. Pe 18 martie, el anticipa că obiectivul a 100 de milioane de vaccinări în primele 100 de zile ale mandatului său ar putea fi atins în cea de-a 58-a zi de mandat.

Biden: ”Este ambiţios. De două ori faţă de obiectivul nostru iniţial”

”Ştiu că este ambiţios. De două ori faţă de obiectivul nostru iniţial. Dar nicio altă ţară din lume nu s-a apropiat de ceea ce facem noi. Cred că putem face asta”, a adăugat Joe Biden.

Joi dimineaţă, Casa Albă a anunţat implementarea unui plan de 10 miliarde de dolari pentru corectarea inegalităţilor de acces la vaccin. Ele afectează în special minorităţile etnice. Obiectivul este de a ajunge la ”cele mai afectate şi cele mai vulnerabile populaţii, populaţiile cu cel mai mare risc” de infectare cu noul coronavirus, a menţionat preşedintele Biden.

Joe Biden a avut o intervenție specială, joi, la summitul UE pe tema strategiilor pandemice

Potrivit Deutsche Welle, în prima conferință de presă oficială de la debutul mandatului, democratul a comentat subiecte la zi precum pandemia, violențele armate și reclădirea economiei americane. Președintele a precizat că scopul său legat de ritmul vaccinării a fost depășit. „Am îndeplinit acest obiectiv săptămâna trecută, în ziua 58 (n.r. – de la preluarea mandatului)”.

Tot joi, Biden urma să aibă o intervenție specială la summitul UE pe tema strategiilor necesare pentru a învinge pandemia. Summitul are loc în contextul crizei de stocuri de vaccin Covid în Europa.  Biden urma să vorbească despre succesul campaniei accelerate de vaccinare din SUA.

În ceea ce privește economia SUA, grav afectată de pandemie, Biden a dat asigurări că este o mare realizare faptul că pachetul de stimulare economică a trecut în Congres fără a fi respins de legiuitorii republicani. „A trecut și vom stimulta economia. Am fost angajat pentru a rezolva probleme, nu pentru a crea diviziune”, a precizat șeful de Casa Albă. Demnitarul a apreciat că PIB-ul SUA va crește cu 16% în 2021.

Surse:  AFP, Deutsche Welle