Când va putea depăși China economia SUA. PIB/capita, problema comuniștilor chinezi

Când va putea depăși China economia SUA. PIB/capita, problema comuniștilor chinezi

China ar putea depăși, într-un deceniu, Statele Unite, dar numai în ceea ce privește PIB. Pentru a-i ajunge pe americani la bunăstare, Beijingul ar putea avea nevoie de secole, arată o analiză a publicației Observer.

Statele Unite poate că au evitat o recesiune în 2019, dar cum merge economia Americii în comparaţie cu alte ţări? Este valoarea economiei SUA mai bună, şi cât de puternică este rata de creştere a Americii? China, India, Japonia şi ţările europene sunt determinate să depăşească SUA în 2020? Şi ce anume poate explica poziţia economică în care se găseşte în prezent America?  

Este economia Americii cea mai bună din lume?

De la sfârşitul celui de-al doilea Război Mondial, Statele Unite au avut cea mai puternică economie din lume. Dar este în continuare cazul? Potrivit lui Caleb Silver de la Investopedia, America controlează primul loc în clasamentul Produsului Intern Brut (PIB) sau valoarea sumei bunurilor şi serviciilor dintr-o ţară. Pe locul al doilea veţi găsi China, apoi Japonia, Germania şi India. În top 10 sunt Regatul Unit, Franţa, Italia, Brazilia şi Canada. Rusia şi Coreea de Sud ratează cu un loc clasamentul din top 10.

Acest statut economic, bazat pe PIB-ul unei ţări (determinat de baza de date a perspectivei economice mondiale a FMI), este important pentru poziţia unei ţări în lume. "Această analiză relevă că aceste economii sunt motorul creşterii, comandând o majoritate a bogăţiei globale", a scris Silver. "PIB-ul nominal al primelor 10 economii se ridică la aproximativ 66% din economia mondială. Primele 20 de economii contribuie cu aproape 79%". Restul ţărilor lumii, aproape 175 la număr, constituie restul puterii economice a lumii, de numai 20%.

Ne puteți urmări și pe Google News

Vor rămâne SUA numărul 1?

În ultimii câţiva ani, au existat o mulţime de rapoarte care susţin că China a depăşit sau este gata să întreacă Statele Unite, pentru a fi pe primul loc. Cât de aproape este dragonul de a zbura dincolo de vultur? Emma London care scrie pentru revista CEOWorld are câteva opinii în acest sens. Din 2003 până în 2018, Statele Unite au ocupat primul loc în clasamentul mondial, iar Londra constată că vom păstra probabil distincţia de a avea cea mai puternică economie în 2023 şi 2028.

Dar până în 2033, China va depăşi probabil Statele Unite ca având cea mai mare piaţă din lume. Acest lucru îi poate speria pe americani, dar îmi amintesc de o proiecţie bazată pe ratele de creştere a PIB-ului, care dădea China ca depăşind America în 2007 sau 2008. Şi America nu este singura ţară care trebuie să se uite peste umăr. Japonia, care a ocupat al doilea loc până când a fost depăşită cu o notă de China, este probabil să scadă pe locul patru până în 2033, întrucât India (actualmente a şaptea) ar putea sări în faţa Germaniei, Regatului Unit şi Franţei, potrivit clasamentului CEOWorld Magazine.

China poate depăşi Statele Unite în PIB-ul total, până în anii 2030, dar este o poveste diferită când vine vorba de PIB-ul pe cap de locuitor. Ce se întâmplă când împărţim economia în rândul populaţiei unei ţări? În cadrul cercetărilor din Statistics Times, bazate pe datele Fondului Monetar Internaţional (FMI), China se află pe locul 70 la nivel mondial pentru PIB-ul pe cap de locuitor, la 10.099 dolari. China este cu mult în spatele Americii, cu 65.112 dolari. Pentru asta, China este în urma Malaeziei, Mexicului şi chiar României, Costa Rica şi Chile.

Rusia, pe locul 66, nu este mult mai bună, ambii titani militari fiind sub media mondială pentru PIB-ul pe cap de locuitor. Dar nici Statele Unite nu ocupă primul loc pentru PIB-ul pe cap de locuitor. În 2019, FMI a clasat pe primul loc Luxemburg, urmat de Elveţia, Norvegia, Irlanda, Qatar şi Islanda (împreună cu Macao, dacă ţinem cont de acea zonă), apoi SUA. În următorii cinci ani, SUA ar fi de aşteptat să urce cu un punct, dar numai pentru că se preconizează că Islanda va scădea. Singapore şi Danemarca vor fi aproape de a prinde din urmă America. Când vine vorba de paritatea puterii de cumpărare, SUA se află în top 10, ajungând pe locul 11 în topul mondial.

Cât de puternică este rata de creştere a Americii?

Rata de creştere a economiei Statelor Unite pentru anul 2019 a fost destul de mică în comparaţie cu alte ţări. FMI a constatat că rata de creştere a Statelor Unite a fost de 2,35%, pentru un loc 115 în lume din 193 de ţări. America s-a aflat în spatele Republicii Cehe şi Slovaciei, precum şi Marocului, Belize, Sri Lanka şi Algeriei. Există însă un motiv pentru care clasamentul Statelor Unite este atât de scăzut în ceea ce priveşte ratele de creştere.

În primul rând, alte ţări au avut mult mai mult loc să crească, au trecut prin război, sărăcie sau ambele în trecutul recent. Primele 10 economii în creştere sunt Republica Dominicană, Sudanul de Sud, Rwanda, Bangladesh, Coasta de Fildeş, Ghana, Etiopia, Nepal, Cambodgia şi Mauritania. Multe dintre aceste ţări au avut războaie civile, dezastre naturale şi alte motive care lasă mai mult loc creşterii.

Unii dintre factorii din ritmul de creştere scăzut al Americii există deoarece Statele Unite au încercat să îmblânzească inflaţia cu politica economică. În loc să rişte haosul economic şi instabilitatea, SUA au concluzionat că un ritm lent şi constant câştigă cursa. Puţini din America îşi doresc să revină la inflaţia cu două cifre din anii '70 sau la hiperinflaţia ţărilor latino-americane apropiate la acea vreme.

Totuşi, mai este loc ca Statele Unite să îşi îmbunătăţească creşterea. Istoric, Statele Unite au înregistrat o rată de creştere de 3,21% din 1947 până în 2019, potrivit Trading Economics. O rată de creştere slabă în primul trimestru a generat temeri legitime de recesiune, stimulată, fără îndoială, de războaiele comerciale, de criza guvernului şi de îngrijorările legate de curba de randament. Creşterea a revenit în al doilea trimestru (peste 3%), dar s-a redus până la 2% în trimestrul al treilea şi al patrulea din 2019. America se descurcă relativ bine, păstrând în prezent poziţia de top a pieţei, şi pare să ţină în frâu China în următorii câţiva ani. Dar PIB-ul pe cap de locuitor şi ratele de creştere pentru Statele Unite ar putea fi mai bune. Soluţia poate fi o mai mare cooperare politică internaţională, precum şi o muncă în echipă în politica internă.

Sursa: RADOR