Evenimentul Zilei > Actualitate > Berzele se reîntorc în România
Berzele se reîntorc în România

Berzele se reîntorc în România

Berzele au început să revină în România, începând cu data de 12 martie. Companiile de distribuție ale Enel în România au amplasat 100 de suporturi metalice pentru cuiburi în ultimii doi ani, mare parte la coordonate furnizate de aplicația Uite Barza!

Migrație sigură și cuiburi noi – acestea sunt avantajele pe care le au berzele albe din România după 2 ani de la lansarea aplicației mobile Uite Barza!. Aplicația este dezvoltată de Societatea Ornitologică Română cu sprijinul companiilor Enel din România și a ajuns la peste 9.000 de utilizatori, transmite RADOR.

Un cuib de barză albă este alcătuit din crengi, pământ, cârpe, hârtii și poate ajunge și la greutatea de o tonă. Nu este casă doar pentru berze, ci adăpostește și alte specii de păsări de mici dimensiuni care încap lejer printre crengile cuibului. Riscul cel mai mare pentru berze apare atunci când puii coboară din cuib și ating firele neizolate sau când chiar cuibul atinge firele neizolate, produce un scurt circuit și ia foc. Pentru a evita acest lucru, companiile E-Distribuție au amplasat până acum peste 700 de suporturi metalice pentru cuiburi de barză albă pe stâlpi.

În vara anului 2019, SOR va organiza cea de-a treia numărătoare a berzelor albe din România cu ajutorul aplicației. Acțiunea are loc doar vara, în perioada 25 iunie – 31 iulie, atunci când păsările sunt la cuib, iar puii sunt destul de mari pentru a fi vizibili.