Evenimentul Zilei > International > Belgia a ajutat SUA să oprească un complot împotriva lui George W. Bush
Belgia a ajutat SUA să oprească un complot împotriva lui George W. Bush

Belgia a ajutat SUA să oprească un complot împotriva lui George W. Bush

O scurgere de informații a scos la iveală faptul că serviciul de informații din Belgia a ajutat Biroul Federal de Investigații să scoată la iveală un complot al cetățenilor irakieni de a-l ucide pe fostul președinte al Statelor Unite ale Americii, George W. Bush.

În luna mai a acestui an, instituțiile de știri americane au raportat că FBI a împiedicat o schemă a unui cetățean irakian de a introduce ilegal agenți ai Statului Islamic în Statele Unite, cu scopul de a-l ucide pe fostul președinte. După aceea, Departamentul de Justiție a anunțat că FBI l-a arestat pe Ahmed Shihab, un cetățean irakian, care era presupusul creier al operațiunii.

Complot împotriva lui George W. Bush

Shihab, în vârstă de 52 de ani, a cerut azil politic în Statele Unite. Cu toate acestea, se pare că s-a alăturat Statului Islamic în secret și a conceput un plan pentru a-l ucide pe Bush în timpul unui discurs pe care fostul președinte era programat să-l țină la Dallas, Texas.
Timp de câteva săptămâni, Shihab ar fi supravegheat casele lui Bush din Texas, înregistrând totul cu ajutorul telefoanelor mobile și a camerelor video. Shihab a avut sprijinul celorlalți presupuși susținători ai Statului Islamic, care au călătorit în Statele Unite din Irak prin Danemarca, Egipt și Turcia.
Ajutor oferit de Belgia

Într-un raport care a fost difuzat la sfârșitul săptămânii trecute, postul de stat din Belgia, VRT, a declarat că planul de a-l ucide pe Bush a fost dejucat datorită unui pont împărtășit cu Statele Unite de serviciile secrete belgiene. Mai exact, informațiile au fost împărtășite de Serviciul de Securitate a Statului (VSSE), agenția de contrainformații și combatere a terorismului din Belgia.

Potrivit VRT, VSSE a oferit informații utile despre Shihab Serviciului Secret al Statelor Unite, care a colaborat apoi cu FBI pentru a oprit presupusul complot. Raportul VRT sugerează că VSSE a reușit să colecteze informații prin monitorizarea sistematică a islamiștilor belgieni, care au luptat în Orientul Mijlociu între 2014 și 2016, înainte de a se întoarce, în cele din urmă, în Belgia, potrivit Intel News.