Evenimentul Zilei > International > Spionajul Chinei contra UE! Cum s-au deghizat spionii regimului comunist de la Beijing
Spionajul Chinei contra UE! Cum s-au deghizat spionii regimului comunist de la Beijing

Spionajul Chinei contra UE! Cum s-au deghizat spionii regimului comunist de la Beijing

Serviciul belgian de Informații a confirmat că a făcut o serie de investigații având ca obiect o posibilă operațiune de spionaj a Chinei din sediul reprezentanței UE a Maltei la Bruxelles, având în vedere că doi europarlamentari au dorit niște răspunsuri.

“În anul 2007, o serie de chinezi au fost implicați în lucrările de renovare de la ambasada Maltei, iar acest lucru ne-a atras atenția“, a declarat luni, pentru EUobserver, Serviciul Belgian de Informații Interne – Veiligheid van de Staat (VSSE), scrie EuObserver.

În declarația VSSE se mai spune că suspiciunile sale au apărut “fără ca serviciul de informații externe să ne fi atras atenția asupra acestui lucru“.

“Nu a existat niciodată vreo probă din care să reiasă că niște operațiuni de spionaj ale Chinei au pornit din această clădire, iar noi nu am afirmat niciodată că a existat un asemenea caz“, se adaugă în declarația VSSE. Și “ar fi incorect să se spună că VSSE a acuzat vreodată Malta de spionaj“, subliniază declarația.

Toate aceste precizări au survenit după ce, vinerea trecută, ziarul francez Le Monde a relatat că VSSE suspecta de mai multă vreme că serviciul chinez de spionaj ar fi instalat aparatură de supraveghere în reprezentanța UE a Maltei din Bruxelles în anul 2007, atunci când o firmă chineză a renovat clădirea.

Citând surse confidențiale, Le Monde afirmă că serviciul VSSE a fost contactat de spioni britanici, iar șeful Serviciului Belgian de Securitate și-a exprimat îngrijorarea în fața ministrului belgian de externe, Didier Reynders.

Potrivit unui acord bilateral, Belgia ar urma să informeze serviciile de securitate ale instituțiilor UE în legătură cu aceste amenințări, dar, vinerea trecută, șeful politicii externe a UE, Josep Borrell, a confirmat că UE nu a primit niciun fel de informații.

“Dacă belgienii au ceva să ne spună (despre pericolul reprezentat de relația China-Malta), o vor face, dar deocamdată nu s-a întâmplat așa ceva“, a declarat Borrell în fața presei. Iar luni, când a fost întrebat de EUobserver dacă Borrell ar putea discuta problema cu Reynders, care acum este comisar european, un purtător de cuvânt al UE a refuzat să răspundă. 

CONTINUAREA ARTICOLULUI IN PAGINA URMATOARE