Bătaia de joc a Guvernului: Iarăși nu sunt bani de pensii. Gaură de două miliarde de euro la buget

Bătaia de joc a Guvernului: Iarăși nu sunt bani de pensii. Gaură de două miliarde de euro la buget Sursă: arhiva EVZ

Încă o palmă pe obrajii vârstnicilor români, ajunși parcă la mâna hazardului. Ministerul Muncii are o gaură de peste 10 miliarde de lei în ceea ce privește bugetul acordat pensiilor, astfel încât se ridică multe semne de întrebare cu privire la achitarea sumelor de bani în anul ce urmează. Promisiunile continuă, însă, să fie livrate. „Statul, prin Constituţie, este obligat să aibă grijă de cetăţenii săi”, a declarat Marius Budăi.

Singura soluție pentru achitarea pensiilor în anul 2022 este suplimentarea bugetului Ministerului Muncii și Solidarității Sociale, reprezentat de Marius Budăi. Ministrul a precizat, vineri, 3 decembrie, că instituția pe care o conduce are o imensă gaură la buget. Ce se va întâmpla cu pensiile vârstnicilor din România, anul viitor?

Cum vor fi plătite pensiile în 2022? Gaură imensă în buget

„Bugetul (n.r. Ministerului Muncii) va trebui suplimentat (n.r. în 2022)”, a anunțat ministrul Muncii, precizând că impactul bugetar urmează a fi discutat în coaliția de guvernare şi în Guvern.

„Cu siguranţă le veţi regăsi în construcţia bugetului pe anul 2022. Este vorba de 11 miliarde pentru pensii, 1,8 - 1,9 miliarde pentru alocații, avem vreo 212 milioane pentru a institui cea de-a treisprezecea indemnizație pentru persoanele cu dizabilități”, a explicat Marius Budăi, în legătură cu sumele de bani ce trebuie să fie alocate Ministerului Muncii anul viitor.

Ne puteți urmări și pe Google News

Oficialul a oferit asigurări că guvernanții nu-i vor lăsa de izbeliște pe cetățeni.  „Statul român e obligat să suporte (n.r. majorările de fonduri solicitate la bugetul Ministerului Muncii). Toţi din România, indiferent că vorbim de copii, angajați, persoane cu dizabilităţi, pensionari, sunt cetăţenii acestei ţări. Statul, prin Constituţie, este obligat să aibă grijă de cetăţenii săi”, a spus Marius Budăi într-o intervenție televizată la Antena3.

Recalcularea pensiilor: „Acest lucru nu se poate accepta”

În altă ordine de idei, unul dintre liderii partidelor aflate la guvernare a vorbit, joi seară, despre o chestiune ce este „de neacceptat”, în concepția sa. Recalcularea pensiilor a pus pe jar nu de puține ori vârstnicii din țară, declarațiile fiind uneori chiar contradictorii.

Întrebat dacă procedeul poate însemna scăderea veniturilor pentru unii dintre pensionari, Kelemen Hunor a negat vehement informația. „Asta nu se poate accepta. Toată lumea este de acord că recalcularea pensiilor nu înseamnă că vei primi mai puţin decât ai primit. Aici nu vorbim de pensiile de serviciu sau pensiile speciale. Acolo pensiile nu pot fi mai mari decât salariul şi este o altă problemă. Dar la pensiile pe bază de contributive nu trebuie să scadă”, a declarat Kelemen Hunor.

„Nimeni nu se gândește să scadă pensiile”

„Sunt câțiva, unii care au ieșit cu aceeași vechime cu condiții similare şi au pensii mai mici decât cei care au ieșit în condiții similare un an doi mai târziu, după o muncă aproape identică şi aceste lucruri trebuie văzute. Nimeni nu se gândește să scadă pensiile. Acest lucru nu se poate accepta.

Chiar noi am propus o creștere a pensiilor în perioada imediat următoare pentru că există o presiune inflaționistă şi o presiune în ceea ce privește prețurile la energie asupra populației. Creșterile au fost anunțate în programul de guvernare. Va fi o creștere la începutul lunii ianuarie.

Încercăm să dăm pensionarilor cu sume mai mici o singură dată o sumă pentru a acoperi cheltuielile legate de inflație şi creșterile la energie. Important este să mergem țintit și cei care au nevoie de ajutor să primească un pic mai mult şi cei care nu au nevoie neapărat, cei cu pensii mari, să mai aștepte un pic, sau creșterea să fie un pic mai mică, proporțional bineînțeles”, a mai transmis Kelemen Hunor.