În cercurile politice apropiate preşedintelui, intenţia lui Băsescu de a declanşa cât mai repede procedura de consultare a populaţiei simultan cu euroalegerile este dată ca sigură. Una dintre variantele vehiculate ar fi ca anunţul să fie făcut de Băsescu chiar astăzi, la lansarea candidaţilor PD pentru europarlamentare.

O răsturnare a situaţiei ar putea fi determinată însă de eventuala ieşire a premierului pentru a anunţa oficial asumarea răspunderii guvernului pentru această lege, susţin surse apropiate şefului statului. Legea care prevede amânarea alegerilor dacă simultan este convocat şi un referendum nu-i schimbă planurile lui Băsescu.

Deşi actul normativ a ajuns vineri la Cotroceni, Băsescu are la dispoziţie 20 de zile să-l promulge, iar noua reglementare nu se aplică dacă preşedintele semnează mai întâi decretul pentru consultarea populaţiei.

Chiar şi fără pretextul campaniei pentru referendum, preşedintele a început, prin ţară, un tur de popularizare a euroalegerilor, alături de soţia sa, Maria, dar şi de liderii PD. Sâmbătă, la Arad şi Hunedoara, şi ieri, în Bihor, Băsescu a strecurat printre strângerile de mâini în băile de mulţime şi un mesaj electoral concret: „Este important pe cine trimiteţi în Parlamentul European“.