Fostul președinte Traian Băsescu a insistat că are încredere în Justiție, dar aceasta nu se face „prin zdrobirea cu anticipație a inculpatului”.

În opinia sa, „prea des” se văd la televizor inculpați „scoși în cătușe, cu presa anunțată din vreme” și „condamnați de televiziuni înainte de a fi judecați în baza denunțurilor (…) date „pe surse” chiar de procurori”. Băsescu mai susține că avocații sunt „la nevoie, reținuți” dacă îndrăznesc să își apere clientul, în timp ce inculpații se află sub presiunea „publică și nepublică” a procurorilor, Curții de Conturi, poliției și SRI.

Inculpații sunt „încarcerați înainte de a fi judecați pentru a-i zdrobi psihic și pentru a le diminua șansele la apărare”, a mai scris fostul șef al statului pe Facebook. El susține că unor „lideri ai justiției” le convine că se face justiție la televizor, dar avertizează că „distanța de la televizor pînă în stradă poate fi uneori foarte mică”.

Judecați în libertate sau în arest

Fostul președinte a făcut un scurt inventar al politicienilor judecați în libertate în perioada mandatului său. „Vă amintesc faptul că în timpul mandatului meu au fost judecați și condamnați Voiculescu, Năstase, Mureșan (fost ministru), Remeș (fost ministru), Codruț Sereș (fost ministru), Nagy (fost ministru), Fenechiu și mulți alții. Toți au fost anchetați și judecați în libertate (nu este meritul meu, ci al Justiției), cu respectarea integrală a drepturilor, inclusiv a demnității lor. De aceea și pedepsele aplicate de justiție au fost credibile”, scrie Băsescu.

După încheierea mandatului lui Băsescu au fost arestați preventiv: Elena Udrea, Darius Vâlcov, Viorel Hrebenciuc, Radu Mazăre, Horia Georgescu și Marian Vanghelie.

Livia Stanciu reacționează

Președintele ICCJ, Livia Stanciu, i-a răspuns lui Băsescu, spunând că afirmațiile acestuia fac ca România să piardă credibilitate și că „foarte rar” ea s-ar putea lăsa intimidată de reacții ale unor politicieni. „Aceste atacuri nu fac altceva decât să ne descalifice ca țară”, a spus ea. CSM a sesizat, ieri, Inspecția Judiciară cu privire la declarațiile lui Băsescu, care spunea că nu îi sună pe Florian Coldea, Codruța Kovesi și Livia Stanciu „din silă”, pentru că „sunt artizanii acestui mod răvășit de a face justiție”.

Te-ar putea interesa și: