"Eu nu cred că va ieşi din zona euro. Doar dacă vrea ea. Grecia este un exemplu de ce înseamnă să crezi că poţi trăi din împrumuturi timp îndelungat", a afirmat Băsescu.

Fostul şef al statului a spus că Grecia nu a luat nici măsuri de creştere a colectării. "Sunt în acelaşi loc de unde au plecat acum cinci ani, din punctul de vedere al datoriei", a precizat Băsescu la Gândul live.

În opinia fostului preşedinte, creditorii vor veni dacă "poporul grec va avea înţelepciunea să voteze împotriva a ceea ce spune premierul".

"Altfel, creditorii vor acţiona în consecinţă", a explicat Băsescu, adăugând că majoritatea grecilor vor înţelege că este bine să respecte un program de reducere a datoriilor.

Întrebat ce părere are despre premierul grec Alexis Tsipras, fostul şef al statului a spus că îl consideră pe acesta un iresponsabil.

"Este un iresponsabil. (…). Un om de teapa acestui premier care i-a păcălit pe greci…(…). Riscul ca în Europa să mai apară specimene de acest gen este foarte mare dacă va exista susţinere din partea poporului", a conchis Băsescu.