Evenimentul Zilei > Social > Bărbații vor dispărea de pe pământ
Bărbații vor dispărea de pe pământ

Bărbații vor dispărea de pe pământ

„În lupta dintre sexe, bărbații sunt sortiți pieirii!”, susține un om de știință care avertizează că, mai devreme sau mai târziu, bărbații vor dispărea de pe Pământ. „Acest proces de extincție a bărbaților se află deja într-o fază incipientă”, spune prof. Jenny Graves, specialist australian în genetică evoluționistă. Ea mai susține că este posibil ca extincția speciei masculine să se producă în următoarele cinci milioane de ani și că fenomenul a început să se manifeste de pe acum în unele grupuri izolate.

 Graves afirmă că predicția sa se bazează pe fragilitatea moștenită a cromozomului masculin Y. Ea explică cum numărul de gene de la nivelul cromozomului masculin scade rapid. Cromozomul Y a apărut acum 200 – 300 de milioane de ani și la începuturile sale avea 1.700 de gene. Acum, însă, i-au mai rămas doar 45 de gene și mare parte dintre ele sunt „gunoaie”. Pe de altă parte, cromozomul X încă mai conține în jur de 1.000 de gene.

Mai mult, femeile au doi cromozomi X, lucru ce le permite acestora să se repare prin crearea unor schimburi între cei doi cromozomi. În schimb, bărbații au doar un cromozom X și unul Y . Cromozomul Y se degradează din cauza faptului că, pentru el, repararea greșelilor este mult mai greu de realizat.

„Un loc foarte periculos”

„La bărbați, cromozomul X este singur, iar la femei el este în pereche și poate să se repare realizând schimburi. Dacă cromozomul Y este avariat intră într-o distrugere avariată. Ai crede că sexul este atât de important încât nu ar suporta mari schimbări. Dar el suferă schimbări la orice nivel, iar cromozomul Y se autodistruge, oarecum”, a declarat cercetătoarea. Cromozomul Y se întâlnește la bărbați și este activ la nivelul testiculelor, participând la crearea spermatozoizilor, potrivit lui Herald Sun. Ea spune că este vorba despre „un loc foarte periculos”, deoarece acolo se produce multă diviziune celulară și există mereu șansa producerii unei mutații sau a unei pierderi de gene.

Într-o conferință publică, Graces a declarat că degradarea cromozomului Y este „o veste proastă pentru toți bărbații de aici!”.