Evenimentul Zilei > International > Povestea unui băiat RĂPIT, crescut de o AMERICANCĂ din ISIS în Raqqa
Povestea unui băiat RĂPIT, crescut de o AMERICANCĂ din ISIS în Raqqa

Povestea unui băiat RĂPIT, crescut de o AMERICANCĂ din ISIS în Raqqa

Ayham Azad are 8 ani, iubește America și insistă să vorbească în limba engleză, spune că vrea să devină un bărbat american, atunci când va crește.

Doar că dragostea acestui copil irakian pentru SUA vine din unul dintre cele mai întunecate locuri de pe părmânt: Raqqa, fost capitală a Statului Islamic, unde el a fost crescut în captivitate de un luptător ISIS și soția lui, americancă.

„Îmi place America. Aș vrea să merg acolo, cu această familie, aș vrea să merg împreună cu ei”, spune Ayhm despre femeia care l-a crescut. „Stăteam lângă ea în Raqqa. Numele ei era Um Yousuf”.

Um Yousuf este Sam, o femeie din America, membră a ISIS. Ayham spune că o iubește.

În august 2014, ISIS a preluat controlul asupra orașului lui Ayham din Irak, provincia Sinjar și a lovit în populația yazidi din zonă, membri ai unei minorități religioase, pe care gruparea teroristă o consideră „adulatori ai Diavolului”.

Familiile erau separate, femeile și fetele erau luate sclave sexuale, bărbații capabili să lupte erau împușcați, uciși, iar băieții erau răpiți și transformați în copii soldați. Aproape 10.000 de yazidi au fost uciși sau răpiți.

Ayham a fost alături de mama lui, când aceasta a născut. Când s-a născut fratele lui, cei trei erau deja prinși în spatele liniilor inamice, separat de rstul familiei. Ayham avea 4 ani, când ISIS l-a luat.

A fost vândut de trei ori, trimis dintr-o casă în alta, până când a fost luat de Sam și soțul ei, un jihadist de origine marocană. Trăiau în Raqqa, în Siria.

Cât timp a fost în grija lor, el a crescut, s-a transformat dintr-un băiețel într-un jihadist radical în devenire. Tot ce știa i-a fost luat: identitatea sa, familia, numele, pentru că cuplul l-a rebotezat Abdullah. ISIS i-a spus că trebuie să ucidă membri ai comunității.

După aceea, a început să-și ascundă trecutul când se întâlnea cu cineva. „Ei mi-au spus că trebuie să ucid. Dacă mă întorc trebuie să omor toți yazidi”, povestește Ayham. „Nu spun nimănui că și și eu sunt yazidi, ca să nu mă omoare și pe mine cineva”, a continuat el.

Când jurnaliștii de la CNN au stat de vorbă cu el, l-au întrebat dacă vrea să omoare yazidi, băiatul a reacționat cu teamă și a țipat: „Nu, nu, nu!”.

Ayham a învățat repede engleză și s-a împrietenit cu copiii biologici ai lui Sam, în special cu băiatul de 10 ani, Yousef, pe care îl consideră prietenul lui cel mai bun. Într-o zi, ISIS a cerut ca cei doi să apară într-o înregistrare video de propagandă pentru ISIS.

Sam a încercat să-i oprească pe jihadiști să-i ia pe cei doi băieți de lângă ea, dar luptătorii au amenințat-o și i-au spus că nu are de ales. „I-au pus pistolul la cap și i-au spus că n-are încotro. Atunci a zis ok și am plecat”, a povestit băiatul.

În video, Ayham pare calm și mulțumit. Yousef este înmcrezător și vorbește mai mult: „Mesajul meu pentru Trump, marioneta evreilor: Allah ne-a promis victoria, a promis că vă vom învinge”, a spus Yousef către camerele de filmare.

„Lupta nu se va încheia în Raqqa sau Mosul, se va termina în țara ta!”. Apoi băieții pot fi văzuți cum încarcă muniție într-un AK 47 și antrenându-se tragând printr-o gaură ditnr-un zid.

Soțul jihadist al lui Sam a fost ucis într-un bombardament. Ea a încercat să fugă patru dintre copiii ei și cu Ayham. Dar forțele kurzilor sirieni i-au prins, l-au trimis înapoi în Irak pe Ayham, unde el s-a întâlnit cu unchiul său.

„Mi-au spus că trebuie să mă întorc la familia mea și ea trebuie să meargă la familia ei”, își amintește băiatul momentul în care a fost separat de familia lui Sam. Se pare că femeia și copiii ei sunt încă reținuți.

Ayham încearcă să accepte noua realitate. ISIS i-a răpit mama și nu știe nimic de ea. Tatăl lui s-a recăsătorit și s-a mutat cu noua familie. Fratele lui, născut în timpul atacului din Sinjar, a fost și el răpit și recuperat, recent, de un activist kurd. Unchiul său, Tahsin, care are deja 9 copii în grijă, este singurul lui protector.

De două ori pe săptămână, Ayham se întâlnește cu un consilier într-o tabără de refugiați ți încearcă să-și dea seama cine este familia lui adevărată – cea biologică sau cea din ISIS, care l-a crescut jumătate din copilăria de până acum.

Visează că se va reuni cu familia lui din ISIS și va ajunge în America, o lume magică la care speră și de care este obsedat.

Publicat in categoriile: International
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Accesează: