Evenimentul Zilei > Actualitate > Autoritățile, în alertă maximă. Vulcanul a erupt din nou. Distruge tot în calea sa
Autoritățile, în alertă maximă. Vulcanul a erupt din nou. Distruge tot în calea sa

Autoritățile, în alertă maximă. Vulcanul a erupt din nou. Distruge tot în calea sa

Vulcanul de pe insula Saint Vincent erupe din nou. O coloană de fum a fost lansată la 17 kilometri înălţime.

Vulcanul La Soufriere, din nord-estul insulei Saint Vincent şi Grenadine, situată în sudul Caraibelor, a înregistrat luni o nouă erupţie masivă, cu o coloană de fum lansată la o înălţime de 17 kilometri, a avertizat Centrul de Cercetări Seismice al Universităţii din Indiile de Vest (UWI), citat de EFE.

UWI, care monitorizează vulcanul de la precedenta erupţie de vineri, a informat că noua explozie s-a produs la 04:00 ora locală (08:00 GMT) şi a fost însoţită de fluxuri piroclastice. Fluxurile piroclastice sunt un amestec de cenuşă, pietre şi gaz produs de erupţie.

Potrivit UWI, aceste fluxuri se scurg pe versanţii muntelui şi ”provoacă devastări aproape totale”.

Autorităţile nu au raportat morţi sau răniţi după această explozie masivă, cea mai mare de când vulcanul La Soufriere a intrat în erupţie săptămâna trecută provocând până acum moartea a cel puţin unei persoane.

În declaraţii acordate postului NBC Radio, cercetătorul UWI Richard Robertson a precizat că în urma exploziei s-a creat un nou crater.

Vulcanul de pe insula Saint Vincent erupe din nou

Se aşteaptă ca în următoarele ore premierul Ralph Gonsalves să întrunească de urgenţă cabinetul pentru a accelera procesul de evacuare.

Autorităţile au emis joia trecută un ordin de evacuare pentru o parte a teritoriului insulei Saint Vincent, după ce seismologii avertizaseră că vulcanul La Soufriere, situat în nordul insulei, este pe punctul de a erupe.

Circa 16.000 de persoane trăiesc în zonele considerate de nivel ”roşu”, cele mai expuse în cazul unei erupţii.

La Soufriere, singurul vulcan activ de pe Saint Vincent, a avut doar cinci erupţii explozive începând cu 1718, însă au existat mai multe erupţii efuzive sau erupţii lente în aceeaşi perioadă, cea mai recentă datând din decembrie 2020.

CITEȘTE ȘI Lumea este în alertă. Explozie la uzina de îmbogățire a uraniului din Natanz

CITEȘTE ȘI Nuami Dinescu i-a dat pe spate pe jurații de la „Chefi la cuțite”. Talentul secret pe care l-a dezvăluit