Evenimentul Zilei > International > Erupție vulcanică în Islanda. A fost declanșat cod roșu. Video
Erupție vulcanică în Islanda. A fost declanșat cod roșu. Video

Erupție vulcanică în Islanda. A fost declanșat cod roșu. Video

Vineri, un vulcan a intrat în erupţie la circa 40 de kilometri de capitala Islandei, Reykjavik, au aununțat autoritățile islandeze.

Un vulcan a intrat în erupție la circa 40 de kilometri de capitala Islandei, Reykjavik, vineri, a anunţat Agenţia meteorologică islandeză, în timp ce un nor roşu lumina cerul şi a fost stabilită o zonă de interdicţie a zborurilor, notează AFP.

„O erupţie vulcanică a început la Fagradalsfjall. Zborul aerian este în cod roşu, dar seismografele înregistrează foarte puţine turbulenţe”, a scris agenţia pe Twitter.

Sistemul vulcanic Krysuvik este situat la sud de muntele Fagradalsfjall, în peninsula Reykjanes din sud-vestul Islandei.

„Prima notificare a fost primită de Agenţia meteorologică la orele 21:40 GMT. Erupţia a fost confirmată de camere web şi imagini din satelit”, a precizat agenţia pe site-ul său.

Aeroportul internaţional islandez Keflavik şi micul port pescăresc Grindavik sunt la câţiva kilometri distanţă, dar zona este nelocuită, iar erupţia nu ar trebui să prezinte un pericol.

Un vulcan a intrat în erupție în apropiere de Reykjavik. Vulcanul Etna, cea mai mare erupție din ultimii ani

În urmă cu o lună, a fost înregistrată cea mai mare erupție a Vulcanului Etna din ultiumii ani. În urma fenomenului, lava și cenușa au fost degajate pe o suprafață extinsă.

Situat pe insula Sicilia din Italia, în apropiere de orașele Messina și Catania, Vulcanul Etna are înălțimea de 3340 m, fiind cel mai înalt și cel mai activ vulcan din Europa. Se estimează că vulcanul erupe la fiecare 3 luni, și că la fiecare aproximativ 150 de ani sunt distruse și localități.

În urma erupției, cenușa a fost trimisă cu ajutorul vântului spre sud, iar o porțiune a conului vulcanului s-a prăbușit.

Din fericire doar o cantitate mică de resturi piroclastice a ajuns în Valea Bove.