Evenimentul Zilei > Actualitate > Lumea este în alertă. Explozie la uzina de îmbogățire a uraniului din Natanz
Lumea este în alertă. Explozie la uzina de îmbogățire a uraniului din Natanz

Lumea este în alertă. Explozie la uzina de îmbogățire a uraniului din Natanz

Uzina de îmbogăţire a uraniului de la Natanz a fost afectată de "o mică explozie". Iranienii sunt îngrijorați și acuză Israelul de implicarea într-o eventuală sabotare a progamului nuclear al acestuia.

Uzina de îmbogăţire a uraniului de la Natanz, de sabotarea căreia Teheranul acuză Israelul, a fost afectată de „o mică explozie„, a declarat luni purtătorul de cuvânt al Organizaţiei iraniene a energiei atomice (OIEA), Behrouz Kamalvandi, relatează Agerpres, citând presa internațională.

Accident la centrul de distribuție a electricității

„Accidentul a avut loc la centrul de distribuţie a electricităţii. A avut loc o mică explozie”, a declarat Kamalvandi într-o înregistrare video publicată de agenţia iraniană Tasnim.

„Era în jur de cinci dimineaţa (00.30 GMT). Din fericire, nimeni nu a fost rănit şi situaţia este de aşa natură că, după părerea mea, ei pot repara rapid sectoarele avariate”, a mai adăugat oficialul iranian.

„Ceea ce am remarcat este sistemul electric. Explozia nu a fost suficient de puternică pentru a strica totul, plafonul fals al uneia dintre sălile de comandă a căzut”, a mai spus purtătorul de cuvânt.

Declarații făcute de pe patul de spital

Behrouz Kamalvandi a făcut aceste declaraţii de pe patul unui spital. Acolo susţine că a fost internat după o cădere de câţiva metri care s-a produs duminică, în timpul unei vizite de evaluare a situaţiei de la complexul nuclear de la Natanz.

Mai devreme, purtătorul de cuvânt al diplomaţiei iraniene a declarat că centrifuge care serveau la îmbogăţirea uraniului au fost avariate în ceea ce el a calificat drept un act de „terorism” israelian. Iranul a promis să se răzbune pentru cele întâmplate.

Planul nuclear iranian a fost criticat de la început de către lumea occidentală, iar Israel a fost deosebit de îngrijorat de evoluția pozitivă a acestui program al iranienilor, considerându-l o amenințare directă și de asemenea o amenințare la adresa lumii libere. SUA a reavansat recent observațiile sale asupra situației pe care o reprezintă problema iraniană. Astfel, Iranul este considerat o sursă de ajutor și de inspirație pentru terorismul musulman și internațional.

Publicat in categoriile: Actualitate
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Accesează: