Evenimentul Zilei > Actualitate > Instalații cu uraniu sărăcit descoperite în București. Autoritățile au intrat în alertă
Instalații cu uraniu sărăcit descoperite în București. Autoritățile au intrat în alertă

Instalații cu uraniu sărăcit descoperite în București. Autoritățile au intrat în alertă

Mai multe instalații cu uraniu sărăcit au fost descoperite pe o platformă industrială dezafectată din Municipiul București și au fost preluate de autorități.

Instalații cu uraniu sărăcit descoperite în București.

Mai multe containere care conțin uraniu sărăcit au fost descoperite în incinta unei fabrici dezafectate din Sectorul 4. Aceasta este amplasată pe platforma industrială Vulcan din București. Polițiștii au izolat zona, iar containerele periculoase au fost ridicate de experţi.

Instalațiile radiologice, care conțin uraniu sărăcit, au fost găsite cu prilejul demolării unei clădiri care a aparținut Nuclearmontaj SA. În urma descoperirii, au fost sesizați reprezentanții Comisiei Naţionale pentru Controlul Activităţilor Nucleare (CNCAN).

La rândul lor, aceștia au anunțat Poliția Capitalei care a luat măsuri pentru izolarea perimetrului. Aceasta până când experții vor ridica containerele cu uraniu și se vor asigura că zona nu mai prezintă pericol.

„În cursul zilei de 12 martie a. c., CNCAN a fost sesizat cu privire la existența unui potențial pericol urmare a demolării unei clădiride pe platforma fostei fabrici Vulcan. Aceasta adăpostea 35 de instalații radiologice industriale conținând uraniu sărăcit, aparținând societății Nuclearnomtaj S.A.  – entitate autorizată CNCAN în lichidare”, se arată într-un comunicat transmis de CNCAN.

Potrivit sursei citate, experții Comisiei au constatat că materialele nucleare erau depozitate în containere degradate. Drept urmare acestea urmează să fie evacuate într-un depozit în condiții de siguranță.

Instalații cu uraniu sărăcit descoperite în București

Totodată, polițiștii au fost sesizați pentru a stabili în ce condiții au fost distruse containerele în care au fost depozitate materialele radioactive.

„O echipă CNCAN s-a deplasat la fața locului și, urmare a constatării degradării protecției fizice a materialelor nucleare depozitate, a solicitat prezența Poliției Române. Pentru investigarea împrejurărilor care au condus la producerea acestui eveniment. Și asigurarea protecției fizice a instalațiilor până la finalizarea procesului de transfer al acestora la un depozit autorizat”, se mai arată în comunicatul de presă.

Reprezentanții CNCAN susțin că, în urma măsurătorilor pe care le-au făcut, s-a constatat că nu există pericol radiologic, iar zona nu a fost contaminată.

„În etapa de evacuare toate instalațiile nucleare au fost scoase din depozit și transferate în siguranță la IFIN-HH. În urma măsurării nivelului de contaminare a zonei, s-a constatat că nu există pericol radiologic. Pentru populație și mediul înconjurător”, se arată în comunicatul transmis de CNCAN.