Iranul acuză: „Act terorist nuclear” la instalația subterană de la Natanz

Iranul acuză: „Act terorist nuclear” la instalația subterană de la Natanz

O instalație nucleară a fost lovită de un „act terorist” în această dimineaţă, spune şeful Organizaţiei pentru Energie Atomică din Iran.

Şeful Organizaţiei pentru Energie Atomică din Iran (OIEA), Ali-Akbar Salehi, a descris duminică drept „act terorist nuclear” un incident electric înregistrat în timpul dimineţii la instalaţia de îmbogăţire a uraniului din Natanz.

Mai mult, mass-media israeliană sugerează că incidentul a fost rezultatul unui atac cibernetic israelian.

Într-un comunicat difuzat de televiziunea de stat, Salehi a îndemnat comunitatea internaţională şi Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA) să acţioneze împotriva acestui terorism nuclear şi a avertizat că ţara sa îşi rezervă dreptul de a lua măsuri împotriva autorilor săi.

Ne puteți urmări și pe Google News

Iranul acuză: A fost un „act terorist nuclear” la instalația subterană de la Natanz

O imagine din satelit arată instalația nucleară iraniană Natanz din Isfahan, Iran, 21 octombrie 2020

Behrouz Kamalvandi nu a furnizat mai multe detalii, dar a declarat agenției iraniene de știri Fars că nu au existat victime sau scurgeri.

Duminică, purtătorul de cuvânt al OIEA, Behrouz Kamalvandi, a anunţat că în cursul dimineţii s-a produs o pană de curent de origine suspectă la uzina de îmbogăţire a uraniului din Natanz, unul dintre principalele centre ale programului nuclear al Iranului, unde cu o zi înainte au fost lansate noi cascade de centrifuge interzise de acordul nuclear iranian din 2015.

În Natanz, o instalaţie de aproximativ 100.000 de metri pătraţi construită la opt metri sub pământ, a avut loc o explozie pe 2 iulie 2020, într-o sală de asamblare a centrifugelor avansate, catalogată la momentul respectiv drept sabotaj.

Cum ar putea fi implicat Israelul?

Radiodifuzorul public israelian Kan a spus că se poate presupune că incidentul a fost o operațiune cibernetică israeliană, citând descoperirea în 2010 a virusului Stuxnet, despre care se crede că a fost dezvoltat de SUA și Israel, care a fost folosit pentru distrugerea centrifugelor de la Natanz.

Ron Ben-Yishai, analist la site-ul de știri Ynet, a declarat că, odată cu progresul Iranului către capacitatea armelor nucleare, este „rezonabil să presupunem că problema ... nu ar fi putut fi cauzată de un accident, ci de un sabotaj deliberat destinat să încetinească cursa nucleară accelerată”.

Acordul nuclear iranian, cunoscut sub numele de Planul General de Acțiune Comun (JCPOA), se află în „terapie intensivă” de când Donald Trump a scos SUA din el.

Sub administrația Biden, eforturile diplomatice s-au dublat pentru a-l reînvia. Dar premierul israelian Benjamin Netanyahu a avertizat împotriva revenirii la acord și a declarat săptămâna trecută că Israelul nu va fi obligat printr-un nou acord cu Teheranul, scrie BBC.