Evenimentul Zilei > International > SUA se pregătesc să relaxeze restricțiile împotriva Iranului
SUA se pregătesc să relaxeze restricțiile împotriva Iranului

SUA se pregătesc să relaxeze restricțiile împotriva Iranului

Purtătorul de cuvânt al Departamentului american de Stat, Ned Price, a declarat că Statele Unite se pregătesc să ridice acele sancțiuni la adresa Teheranului care nu sunt conforme prevederilor acordului nuclear cu Iranul.

În briefingul zilnic de presă, purtătorul de cuvânt al Departamentului american de Stat, Ned Price, a făcut referiri la negocierile cu Iranul te problema nucleară și la discuțiile care au loc în capitala Austriei, Viena.

Ned Price a precizat că SUA nu au nicio grabă în privința negocierilor cu Iranul și că sunt pregătite pentru situația în care aceste discuții vor fi dificile. Price a adăugat că speră ca la sfârșitul discuțiilor de la Viena se va ajunge la un rezultat care va proteja interesele Statelor Unite.

Potrivit unei știri publicate de Agenția Anatolia, Ned Price a confirmat că SUA se pregătesc să ridice unele restricții, arătând că „Ne pregătim să luăm măsurile necesare pentru a reveni la condițiile acordului nuclear cu Iranul, inclusiv anularea acelor sancțiuni care nu sunt conforme prevederilor acordului nuclear”.

Price a spus că nu va detalia despre ce capitole de sancțiuni este vorba în acest moment și a adăugat că dacă Iranul nu va reveni, la rândul său, la condițiile prevăzute în acord, /SUA/ nu vor oferi în mod unilateral stimulente.

Fostul președinte al Statelor Unite, Donald Trump, s-a retras în 2018 din Acordul privind Planul Comun Cuprinzător de Acțiune (JCPOA), semnat în 2015 de grupul P5+1 (cei cinci membri permanenți ai Consiliului de Securitate ONU plus Germania) și de Iran.

Joe Biden, care a preluat pe 20 ianuarie funcția de președinte, a declarat că va reveni la acordul nuclear cu Iranul.

O nouă rundă a discuțiilor privind acordul nuclear iranian și revenirea SUA în acest acord a început în urmă cu două zile în capitala Austriei, Viena.