Donald Trump a argumentat dezacorduri asupra multor elemente și în principal asupra abordării dosarului nord-coreean.

Donald Trump spune că Bolton „a făcut niște greșeli uriașe când a vorbit despre modelul libian pentru programul nuclear  nord-coreean condus de Kim Jong Un”, liderul de la Phenian de care președintele american s-a apropiat. „Nu a fost o declarație bună de făcut, doar uitați-vă la ce s-a întâmplat cu Gaddafi”.

Dictatorul libian a renunțat la arsenalul său militar și la inspectorii autorizați din țara sa, așa cum dorește SUA pentru Coreea de Nord. Dar Moammar Kadhafi a fost linșat în 2011 în timpul protestelor „primăverii arabe”, scrie AFP.

Declarația lui John Bolton de denuclearizare a Coreii de Nord în urma acestui model libian ar fi încetinit negocierile pentru ca liderul de la Phenian să- abandoneze armele nucleare.

Presa americană a informat săptămâna aceasta că, în ultimele săptămâni, Donald Trump și John Bolton au avut aprige dispute cu privire la strategia care trebuie adoptată în Afganistan, în marja negocierilor pentru a ajunge la un acord cu talibanii, negocieri oprite ulterior de Trump.

Liderul de la Casa Albă a informat că-l va anunța, săptămâna viitoare, pe înlocuitorul lui John Bolton, precizând că există deja cinci candidați „extrem de bine calificați ” pentru acest post.