Pelerinaj la vulcanul "nemuritor" din Islanda. Are un secret care îl face unic. VIDEO

Pelerinaj la vulcanul "nemuritor" din Islanda. Are un secret care îl face unic. VIDEO

Un vulcan din Islanda care expulzează lavă de vinerea trecută ar putea fi o atracție turistică majoră. Motivul este unul neobișnuit.

Vulcanul din Islanda ar putea continua să erupă ani de zile. Astfel că ar putea deveni o potenţială nouă atracţie turistică pe insula cunoscută pentru minunile sale naturale, relatează Reuters, citată de Agerpres.

Are atuuri unice: "fântânile" de lavă și gătitul la magma fierbinte

Mii de islandezi au dat năvală la locul erupţiei în peninsula Reykjanes, la circa 30 de kilometri sud-vest de capitală. Ei au sperat să asiste la "fântânile" de lavă şi chiar să gătească la magma fierbinte. Filmările realizate cu ajutorul dronelor au arătat lava bolborosind şi stropind la ieşirea din micul crater din apropierea muntelui Fagradalsfjall. Acesta se află în mijlocul magmei gri solidificate ce elibera abur în atmosferă.

"Este o atracţie turistică perfectă", a declarat Thorvaldur Thordarson, profesor de vulcanologie la Universitatea din Islanda, pentru Reuters. "Cu avertismentul, totuşi, ca turiştii să nu se apropie prea mult", a mai spus el.

Ne puteți urmări și pe Google News

Potrivit BBC, este prima erupție de acest gen din ultimii 800 de ani. "Este absolut răvășitor. Miroase foarte urât. M-au uimit culorile de portocaliu, nuanțe mult mai adânci decât ți-ai fi imaginat" a declarat Ulvar Kari Johannsson, un inginer de 21 de ani pentru BBC.

Islandezii se tem de o erupție de câteva săptămâni, după ce în această țară au fost înregistrate recent peste 50.000 de cutremure. Până luni, situl a fost blocat circulației datorită nivelului înalt de poluare cu gaz.

Va fi o replică a faimosului Vulcan Pu'u 'O'o din Hawaii?

Un oficial al Departamentului de protecţie civilă şi gestionarea situaţiilor de urgenţă a declarat că peste 10.000 de persoane s-au aventurat la locul erupţiei începând de vineri seara. Unii au avut nevoie de ajutor din cauza vremii nefavorabile şi pentru că le lipseau hrană suficientă sau îmbrăcăminte adecvată.

Profesorul Thorvaldur Thordarson a comparat fluxul de lavă cu cel al erupţiei vulcanului Pu'u 'O'o din Hawaii, care a început în 1983 şi a continuat să erupă timp de 35 de ani. "S-ar putea termina mâine sau ar putea continua câţiva zeci de ani", a mai spus el.

Sursa: BBC

Video: Twitter Bjorn Steinbekk