Un vulcan din Islanda a revenit la viață după opt secole. Turiștii au dat năvală
- Radu Balaj
- 23 martie 2021, 12:54
În Islanda, un vulcan, aflat în plin proces de erupție, a devenit atracție turistică. Sute de persoane au luat cu asalt locul pentru a admira craterul. La fel s-a întâmplat şi în Peninsula Kamceatka din Rusia.
Un vulcan din Islanda, aflat în plin proces de erupție, a devenit atracție turistică. Sute de persoane au luat cu asalt locul pentru a admira craterul, relatează ProTv.
Aceeași situație s-a repetat şi în Peninsula Kamceatka din Rusia. Cu un deosebit entuziasm, numeroşi turişti s-au apropiat la doar câţiva metri de lavă, punându-și în pericol propria vieţă. Fapt incredibil, unul dintre turiști şi-a pregătit prânzul acolo.
Vulcanul din Islanda a revenit la viață după opt secole
Vulcanul islandez, aflat la 30 de kilometri de capitala Islandei, a revenit la viaţă după o pauză de opt secole.
Lava, fluidă și fierbinte, a ieșit la suprafață în weekend, după ce, în ultimele trei săptămâni, în zonă au fost înregistrate aproape 50.000 de cutremure de mică intensitate.
În apropiere, accesul a fost iniţial restricţionat de către autorități, ca măsură de precauție. Dar pentru că erupția nu prezenta o amenințare pentru orașele din vecinătate, autoritățile le-au permis oamenilor să se apropie de vulcan.
”Acest fenomen este foarte interesant”
Într-o declarație, Joel Ruch, profesor la universitatea din Geneva a spus: “Pentru noi, acest fenomen este foarte interesant. Am fost aici în urmă cu două săptămâni, dar am decis să venim din nou aici la Reykjanes pentru a analiza această eurupție.
Putem avea fisuri la sol și, de asemenea, activitate tectonică. Pentru noi, acest fenomen este pur și simplu uimitor, este foarte interesant de văzut”.
Turiștii ”pelerini”, ”de ocazie”, au avut de parcurs un traseu de opt km pentru a admira vulcanul
Din dorința de a admira spectacolul naturii, curioşii ”pelerini”au avut de parcurs, pe jos, un traseu de opt kilometri.
Un turist a opinat: “Ceața obstrucționează vederea. Mi-aș fi dorit ca priveliștea să fi fost ceva mai bună”.
Din cauza condiţiilor meteo, mulți dintre temerari au întâmpinat dificultăți la întoarcere. Așa că au cerut ajutorul echipelor de salvare, mai precizează sursa citată.
Conform experților, până în prezent, vulcanul a aruncat în aer aproximativ 300.000 de metri cubi de lavă, dar erupția este considerată a fi relativ mică.
În Peninsula Kamceatka din Extremul Orient Rus, ademeniţi de erupţia celui mai înalt vulcan din Eurasia, mai mulţi oameni au ignorat primejdia. O persoană s-a filmat la doar câţiva metri de marginea craterului. Iar un altul a prăjit cârnaţi pe lavă, chiar dacă aventura îi putea costa viața.