Evenimentul Zilei > Politica > Furtună în AUR. Francisc Tobă nu ține cont de solicitarea șefului George Simion
Furtună în AUR. Francisc Tobă nu ține cont de solicitarea șefului George Simion

Furtună în AUR. Francisc Tobă nu ține cont de solicitarea șefului George Simion

Invalidarea mandatului de parlamentar al lui Francisc Tobă a stârnit o furtună în cadrul Alianţei pentru Unirea Românilor (AUR). Potrivit copreședintelui Alianței, George Simion, a fost analizat fiecare caz de parlamentar AUR şi s-au găsit suspiciuni în cazul lui Tobă.

George Simion a anunţat sâmbătă că nu va fi validat mandatul de parlamentar al lui Francisc Tobă, întrucât asupra acestuia există suspiciuni serioase că ar fi avut un rol abuziv în timpul Revoluției din Decembrie 1989.

La rândul său, într-o scrisoare către Comisia de validare, locotenent-colonelul în rezervă Francisc Tobă a scris că nu renunță la mandatul de parlamentar și că „orice alt document care vi se pune la dispoziție este lovit de nulitate absolută”.

„Avem însă cazul Francisc Tobă, în care avem suspiciuni. Nu vrem să avem dubii, nu vrem să avem măcar 10% posibilitatea de a face un lucru nedemn de ceea ce AUR a vorbit oamenilor. Suntem în zilele Revoluţiei pe care noi le comemorăm, avem campanii speciale în acest sens, campania Eroii nu mor niciodată, organizată în fiecar an şi de aceea am luat hotărârea de a nu valida mandatul colonelului Francisc Tobă şi de a nu intra prin intermediul AUR acest domn în Parlamentul României. E o decizie grea, e o decizie care s-ar putea să ne afecteze, dar mai important pentru noi este să fim corecţi, să fim cinstiţi şi să nu facem greşeli”, a afirmat George Simion într-o postare video.

Biografie cu multe semne de întrebare

FSN-ist cu ștate vechi, Tobă a fost ales deputat în 1992 până în 1996, din partea PDSR-ului condus pe atunci de fostul președinte Ion Iliescu. O perioadă a fost consilierul lui Adrian Năstase pe probleme de securitate națională. „Colonel, doctor inginer în rezervă”, se descrie Tobă în clipul de campanie.

Numele său apare și în dosarul legat de represiunea armată ce a avut loc în Sibiu, în perioada Revoluției din 1989. Potrivit presei, Lt.col. (r) Francisc Tobă a fost acuzat de tentativă de omor deosebit de grav şi complicitate la tratamente neomenoase. Presa a relatat că, începând cu data de 22.12.1989, Tobă împreună cu Lt. Col. Aurel Dragomir, însoţiţi de militari în termen înarmaţi, au ridicat din secţiile Spitalului Judeţean Sibiu mai multe persoane rănite, în ciuda insistenţelor cadrelor medicale. Aceştia au fost duşi într-o sală de sport unde ar fi fost bătuţi de militari, cu suspiciunea că sunt teroriști.

Doi parlamentari AUR, acuzați de implicare în reprimarea Revoluției

Societatea Timişoara i-a solicitat copreşedintelui AUR, George Simion, să se dezică de parlamentarii Francisc Tobă şi Nicolae Roman, aleşi pe listele formaţiunii, şi să le ceara demisia imediată din Parlament, deoarece aceştia ar fi fost implicaţi în reprimarea Revoluţiei.