Evenimentul Zilei > Economie > AUR face ravagii. Lovitură cruntă pentru Guvern. Se lasă cu demiteri
AUR face ravagii. Lovitură cruntă pentru Guvern. Se lasă cu demiteri

AUR face ravagii. Lovitură cruntă pentru Guvern. Se lasă cu demiteri

Alianța pentru Unirea Românilor consideră că motivul principal care a generat creșterea prețurilor la energie în România, dincolo de contextul internațional, este liberalizarea făcută fără să existe condiții de piață concurențială.

Din moment ce peste 80% din producția de energie este autohtonă, cea mai mare parte a ei fiind sub controlul direct al statului, iar costurile de producție nu au crescut decât în foarte mică măsură, nu există nicio justificare pentru creșterea de până la 10 ori a prețurilor, punctează AUR, într-un comunicat.

AUR cere demiterea ministrului Energiei Virgil Popescu, considerând că prețurile nejustificat de mari sunt un atac direct la buzunarul cetățenilor și al firmelor din România, înfăptuit cu largul concurs al autorităților statului care au permis acest lucru.

În plus, Alianța pentru Unirea Românilor solicită guvernului adoptarea unui set de măsuri rapide pentru contracararea crizei energiei care afectează grav nivelul de trai al populației și funcționarea economiei românești.

Măsurile

În acest context, AUR propune Guvernului României adoptarea de urgență a următoarelor măsuri pentru protejarea nivelului de trai al populației și a economiei românești:

  • Revenirea imediată la prețuri reglementate în energie, plafonarea prețului final plătit de consumator, până când vor exista condiții pentru o concurență reală.

ANRE poate impune un preț reglementat care să acopere costurile de producție și o marjă a profitului de o singură cifră, care să depășească cu 1 sau 2 puncte procentuale rata inflației.

  • Realizarea de investiții în noi capacități de producție energetică. În loc să utilizeze resursele publice pentru diverse scheme de compensare a facturilor, este de preferat ca statul să facă investiții în obiectivele energetice noi: reactoarele 3 și 4 de la Cernavodă, finalizarea termocentralei de la Iernut etc.
  • Eliminarea schemelor de compensare care sunt o formă mascată de a menține profiturile uriașe ale „băieților deștepți” din energie.
  • Deschiderea de discuții cu Uniunea Europeană pentru eliminarea obligativității cumpărării de certificate de carbon de către producători, ca măsură tranzitorie pentru depășirea crizei energetice.

În finalul comunicatului se spune:

„AUR consideră că o majoritate guvernamentală de 70% are toate pârghiile legale, constituționale și politice pentru a interveni rapid în sprijinul populației și al economiei românești.

Există voință politică la nivelul alianței PSD-PNL-UDMR pentru a proteja nivelul de trai al românilor și a economiei naționale?”.