Evenimentul Zilei > Economie > Explozia facturilor la energie agită și lumea politică. PNL solicită înființarea unei comisii de anchetă pentru ANRE
Explozia facturilor la energie agită și lumea politică. PNL solicită înființarea unei comisii de anchetă pentru ANRE

Explozia facturilor la energie agită și lumea politică. PNL solicită înființarea unei comisii de anchetă pentru ANRE

PNL se implică în problemele apărute în domeniul energiei. Astfel, deputatul liberal Gheorghe Pecingină anunță că va propune Parlamentului să înființeze o comisie de anchetare a activităților Autoritatea Naţională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) din ultimul an.

Deputatul susține că ANRE are cea mai mare responsabilitate în domeniul energiei și că, prin urmare, ar trebui să comunice mai mult.

„În toată nebunia ultimelor zile privind facturile la energie, mă surprinde tăcerea ANRE. Ei ar fi cei mai în măsură să răspundă și să ne lămurească în legătură cu cazurile de încălcare a legii de plafonare și compensare a prețurilor. Am de gând să le propun colegilor din Parlament comisie de evaluare a activității ANRE pe ultimul an și, dacă este cazul, comisie parlamentară de anchetă, pentru a vedea cum ANRE și-a exercitat atribuțiile de supraveghere a modului în care companiile de profil au aplicat prevederile Legii privind plafonarea prețurilor la energie și compensarea facturilor.

În tot acest scandal, cel mai puțin vorbesc exact cei care ar trebui să vorbească cel mai mult, pentru că au cea mai mare responsabilitate în domeniu: domnii de la ANRE. Această instituție, aflată sub control parlamentar, are printre obiectele de activitate: `monitorizarea aplicării reglementărilor obligatorii la nivel naţional necesare funcţionării sectorului şi pieţei energiei electrice, termice şi a gazelor naturale în condiţii de eficienţă, concurenţă, transparenţă şi protecţie a consumatorilor”.

Exact aceste obiective par să fi fost date uitării de ANRE în privința aplicării legii de plafonare și compensare a facturilor la energie. ANRE trebuie să devină o instituție în serviciul românilor, nu un sanatoriu al rentierilor de lux.”, a transmis Gheorghe Pecingină pe Facebook.

Sindicaliștii se implică și ei în rezolvarea crizei

ANRE a demarat acţiuni de control la companiile de energie electrică şi gaze, după scandalul facturilor uriaşe.

În cursul zilei de joi, sindicaliștii din energie s-au întâlnit cu oficialii de la Ministerul Energiei pentru discuții privind criza pe piața energetică din România. La final, Dumitru Costin, președintele Biroului Național Sindical, a declarat, că se va organiza un grup de lucru, cu partenerii sociali, pentru a se găsi măsuri pe termen scurt și pe termen mediu pentru rezolvarea crizei, informează Antena3.