Evenimentul Zilei > Politica > Promovare controversată la PSD. Fratele unui important lider susținut în conducerea ANRE
Promovare controversată la PSD. Fratele unui important lider susținut în conducerea ANRE

Promovare controversată la PSD. Fratele unui important lider susținut în conducerea ANRE

Fratele unuia dintre cei mai importanți lideri ai PSD este susținut de partid pentru a prelua conducerea Agenției Naționale pentru Reglementare în Energie (ANRE). Această instituție se ocupă de pieței de energie și se presupune că ar trebui să aibă o activitate independentă de guvern sau parlament.

Conform unor surse politice, PSD intenționează să-l impună la conducerea ANRE, ca vicepreședinte, pe Alexandru Stănescu, fratele secretarului general al partidului, Paul Stănescu. Conform reglementărilor legale în vigoare, candidatul propus de PSD ar urma să fie audiat și votat în Parlament. Dar, ținând cont de majoritatea pe care o formează PSD, PNL și UDMR, votul ar fi doar o formalitate.

Președintele PSD, Marcel Ciolacu a confirmat că Alexandru Stănescu este propunerea partidului pentru funcția de vicepreședinte la ANRE. El susține că nominalizarea partidului în locul lui Marian Neacșu, numit secretar general al Guvernului. Propunerea, mai spune Marcel Ciolacu, nu are legătură cu faptul că Paul Stănescu este secretarul general al PSD.

„Este propunerea din partea grupului PSD, avem dreptul să o facem și este propunerea noastră. Este un fost parlamentar, a fost președinte și de comisie, la comisia de agricultură. A contat foarte mult că este unul dintre foștii parlamentari care nu a mai avut loc pe listele parlamentare. Vă va răspunde dânsul ce îl recomandă. Oamenii care au avut mai multe mandate și care au experiență parlamentară este posibil să mai fie numiți”, a declarat Marcel Ciolacu.

sursa foto. digi 24

 

Cine este Alexandru Stănescu

În afară de faptul că este fratele unui important lider al PSD, pe Alexandru Stănescu nu pare să-l recomande nimic pentru o astfel de funcție. Fost deputat în două legislaturi, el derulează afaceri în domeniul agriculturii. De altfel, a fost și vicepreședinte la Comisia pentru Agricultură din Camera Deputaților.

Potrivit CV-ului, a absolvit în 1986 Facultatea de Mecanică Agricolă București, iar până în 1993 a fost inginer la Agromec Vișina. Între 1994 și 2012 Alexandru Stănescu a ocupat poziția de director general la Agromec Bucinișu.

Ca parlamentar, a inițiat un controversat proiect de lege care interzice celor care nu derulează afaceri în agricultură să cumpere terenuri în România.

Și Paul Stănescu, actual secretar general al PSD, este specialist în tractoare și agronomie. Fost șef al IAS Studina în perioada comunistă, Paul Stănescu și-a construit o puternică afacere împreună cu familia în comuna Vișina, condusă de tatăl său ca primar.

sursa foto. EVZ

Cu ce se ocupă ANRE

Autoritatea de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) are rolul de a reglementa piața energiei electrice și a pieței gazelor. Printre atribuțiile acestei instituții este stabilirea prețurilor reglementate pentru furnizori, crearea cadrului de reglementare și gestionarea liberalizării piețelor de energie electrică și furnizare de gaze.

Autoritatea decide ce cheltuieli realizate de companiile furnizoare pot fi recunoscute în costul final al facturilor. În plus, ANRE poate interveni indirect asupra prețului gazelor, putând impune noi standarde tehnice (de ex. concentrația minimă de metan) care au impact direct asupra prețurilor din piață.