Modificări radicale la facturile de energie și gaze. S-a aflat cu puțin timp înaintea venirii iernii

Modificări radicale la facturile de energie și gaze. S-a aflat cu puțin timp înaintea venirii iernii sursă: arhivă EVZ

Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) a anunțat recurgerea la anumite măsuri importante chiar înainte de instalarea sezonului rece al iernii. Temperaturile scad din ce în ce mai mult, iar România se confruntă deja cu o criză financiară și energetică ce influențează bunăstarea tuturor consumatorilor.

Vești bune pentru români! Facturile consumatorilor se vor schimba. ANRE a oferit spre consultare publică un nou proiect ce are în prim-plan platforma online de schimbare a furnizorului de energie electrică și gaze naturale.

Ordinul pentru aprobarea Regulamentului va intra în vigoare începând de la data publicării sale în Monitorul Oficial, însă se va aplica începând cu anul 2022. Consumatorii își vor putea schimba furnizorul la serviciile amintite online, ceea ce înseamnă că vor putea să compare inclusiv ofertele acestora și să aleagă furnizorul care se potrivește nevoilor lor.

Proiectul în cauză este finanțat de Fondul Social European în proporție de 98%, potrivit informațiilor transmise de ANRE. Valoarea totală a inițiativei este de aproape 20 de milioane de lei.

Ne puteți urmări și pe Google News

Consumatorii români își vor putea schimba furnizorul online

„Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei a elaborat ca document de discuție, proiectul de ordin pentru aprobarea Regulamentului privind organizarea și funcționarea Platformei online de schimbare a furnizorului de energie electrică și gaze naturale la nivel național (POSF), activitate derulată în cadrul proiectului „Dezvoltarea capacității instituționale a Autorității Naționale de Reglementare în Domeniul Energiei pentru simplificarea procesului de schimbare a furnizorului de energie electrică și de gaze naturale”.

Proiectul SMIS 129990/705 este cofinanțat în proporție de 98% din Fondul Social European, prin POCA 2014-2020, iar valoarea totală a proiectului este de 19.923.503,70 lei.

Regulamentul are drept scop definirea, organizarea și stabilirea regulilor de funcționare ale platformei online destinate schimbării de către clientul final a furnizorului de energie electrică/gaze naturale și contractării furnizării de energie electrică/gaze naturale.

Noile măsuri se aplică din luna august 2022

Această soluție informatică intuitivă și inovativă, va conduce la realizarea interoperabilității datelor referitoare la schimbarea furnizorului din punct de vedere al formatului, precum și la reducerea termenului actual de 21 de zile în vederea îndeplinirea cerințelor europene care prevăd ca până în anul 2026 procesul tehnic de schimbare a furnizorului să se finalizeze în 24 h.

Regulamentul stabilește etapele și regulile procedurii de schimbare a furnizorului, precum și responsabilitățile participanților implicați în schimbarea furnizorului. Acestea se aplică în relațiile dintre clienții finali, furnizorii de energie electrică și de gaze naturale, operatorii de rețea/acces la sistem la instalațiile cărora sunt racordate locurile de consum ale clienților finali, precum și de către alte categorii de operatori economici care sunt implicați în schimbarea furnizorului de către clientul final.

Ordinul pentru aprobarea Regulamentului va intra în vigoare la data publicării în MO dar se va aplica de la data de 28 august 2022.”, se arată în comunicatul emis, vineri, de ANRE.