Trucuri pentru reducerea facturilor la energie. Rezultatele sunt uimitoare

Trucuri pentru reducerea facturilor la energie. Rezultatele sunt uimitoare

Facturile din ce în ce mai mari la energie electrică îi obligă pe români să se gândească la soluții pentru reducerea costurilor la energie.

Valoarea facturilor la energia electrică îi preocupă pe români, mai ales că se apropie iarna, iar consumul de electricitate este mai crescut. În aceste condiții toată lumea își dorește să reducă consumul, având în vedere că prețurile au explodat. Există câteva metode de economisire, simple, care puse în practică pot aduce reduceri destul de consistente la facturi. Dacă sunteți atenți, facturile se pot reduce chiar și la jumătate.

Primul lucru, cel mai la îndemână este înlocuirea becurilor cu filament, clasice, cu altele de tip LED. Becurile sunt folosite mult mai mult în perioada sezonului rece dat fiind că zilele sunt mai scurte și mult mai întunecate. Iar lumina soarelui nu mai este atât de puternică.

Spre deosebire de becurile clasice, LED-urile consumă cu până la 75% mai puțin curent electric. Plus că au și o durată de viață mult mai lungă, de până la zece ori. E drept că sunt mai scumpe, dar își scot banii într-un timp rezonabil.

Un sfat bun de urmat, chiar și atunci când folosiți becuri economice, este să nu lăsați lumina aprinsă în încăperile pe care nu le folosiți. Lăsați lumina aprinsă doar în acele camera în care vă aflați și veți observa o diferență în factură.

Există o serie de mituri care înconjoară acest tip de aparate, deoarece se spune că sunt mari consumatoare de energie. Deși este adevărat că un cuptor electric consumă energie, acesta consumă mai puțin decât un cuptor cu microunde, dar cu virtutea gătirii diferitelor feluri de mâncare fără ca acestea să fie afectate în gătitul lor.

Achiziționați electrocasnice din clasele economice

Un alt sfat, este drept mai greu de pus în practică, datorită costurilor mult mai ridicate, dar care merită avut în vedere, este legat de achiziția aparatelor electrocasnice.

Dacă a venit momentul în care trebuie înlocuit un echipament electrocasnic, este bine să vă orientați la unul eficient energetic. Sunt simplu de ales datorită etichetelor pe care este trecută eficiența energetică. Aceasta este notată pe clase, de la A, la A+++. Aparatele din clasa A au cel mai mare consum de energie electrică, în timp ce aparatele din clasa A+++ au cel mai scăzut consum.

Prin comparație cu aparatele din clasa A, cele din clasa A+++ consumă cu până la 65% mai puțin, indiferent dacă este vorba despre frigider, mașină de spălat sau alt aparat.

Chiar dacă aparatele electrocasnice din clase superioare A+++ sunt mai scumpe, în timp costul se amortizează prin consumul mic de energie electrică.

Scoateți aparatele electrice din priză când nu le folosiți

Un alt truc pentru economisirea energiei electrice este la îndemâna oricui. Scoateți aparatele și încărcătoarele diferitelor gadgeturi din priză atunci când nu le utilizați. Chiar dacă sunt oprite, câtă vreme se află în priză acestea consumă energie, iar acest lucru se vede și la factură. De exemplu, televizorul sau computerul lăsate în priză, consumă între 40 și 70% din energia pe care o consumă în timpul funcționării.

Folosește cu grijă echipamentele casnice și astfel, vei economisi mai multă energie. De exemplu, dacă vrei să folosești mașina de spălat, nu o pune în funcțiune doar pentru o bluză ori o pereche de pantaloni. Folosiți-o mai rar, dar la capacitatea maximă, iar consumul de energie se va reduce. De asemenea, într-un astfel de caz este bine să folosiți un program mai scurt de spălare, la o temperatură mai scăzută. Mașina de spălat rufe consumă mai multă energie pentru pentru a încălzi apa.

Reglați centrala termică la o temperatură optimă

Dacă aveți o centrală termică pe electricitate, este bine să o reglați la o temperatură interioară de 20-22 de grade Celsius în timpul zilei. Noapte, aceasta poate fi setată chiar ceva mai jos, la 18-20 grade Celsius. Fiecare grad în minus înseamnă o economie de minim 7%. Când plecați de acasă este bine să opriți centrala termică din funcționare pentru a nu consuma energia inutil.

În plus, pentru a eficientiza consumul de energie electrică din locuință este important să folosiți un dispozitiv de economisire a energiei. Acesta are rolul de a stabiliza tensiunea și de a contribui la prelungirea vieții aparatelor electrice. Acest dispozitiv ajută la îmbunătățirea performanțelor echipamentelor electrice și de a preveni pierderile de energie.