Cum să reduci consumul de energie electrică la tine acasă. Care sunt ”marii consumatori” din locuința
- Cristina Stancu
- 3 septembrie 2021, 05:48
Facturile la curent sunt din ce în ce mai mari și se apropie sezonul rece. Iată câteva ponturi care te-ar putea ajuta să ai un consum mai mic de energie electrică în locuința și astfel să plătești mai puțin.
Inclusiv becurile pe care le alegem ca să ne luminăm locuința își pun amprenta asupra facturii la energie electrică pe care o primim la final de lună.
Becurile cu led sunt cele mai eficiente, spun experții. Costă mai mult, dar sunt de cel puțin 30 de ori mai durabile decât cele normale. Investiția se amortizează însă, pentru că este redus considerabil consumul. În timp ce un bec cu led consumă între 3 și 20 de W, unul normal ajunge și la 100 de W. Pentru mai multă lumina este suficient un bec cu lumina rece, nu neapărat unul cu un consum mai mare.
În zonele de tranzit, cum ar fi holul, baia și balconul sunt potrivite becurile cu senzori.
Marii consumatori din casă
Într-o locuință, marii consumatori de energie electrică sunt cuptorul electric și plita, cana pentru încălzit apa și prăjitorul de pâine. Iar femeile trebuie să știe că uscătorul de par, placa și ondulatorul vor mări considerabil factura la energie.
O placă de par consumă energie cât 15 becuri clasice și 300 de becuri cu led. Așadar, un minut, cât ținem placa în priză este echivalentul a 8 ore de funcționare a unui bec cu led.
Specialiștii ne sfătuiesc să fim atenți și la aparatele de aer condiționat pentru că și ele pot consumă mult.
Când pornim aparatul de aer condiționat, în loc să alegem 16, 17 grade, așa cum suntem tentați să o facem, specialiștii ne recomandă să îl setăm la 23, 24 de grade. În camera se va răci în continuare, însă consumul de energie va scădea chiar și cu 10%.
Dacă nu sunt alese cu grijă, și frigiderul și mașina de spălat vor mări factura la curent.