Evenimentul Zilei > Actualitate > Au servit cocaină și au pătat „Sportul Alb”. S-a ales praful de cariera Martinei Hingis
Au servit cocaină și au pătat „Sportul Alb”. S-a ales praful de cariera Martinei Hingis

Au servit cocaină și au pătat „Sportul Alb”. S-a ales praful de cariera Martinei Hingis

Cocaina, celebrul praf provenit din frunzele de coca, s-a răspândit, bineînțeles, și în tenis, la cel mai înalt nivel, de-a lungul timpului. Bjong Borg, Pat Cash și Vitas Gerulaitis sunt „greii” care s-au lăsat pradă acestui drog. Pe lista rușinii și-au mai făcut loc, printre alții, și elvețianca Hingis, suedezul Wilander sau francezul Gasquet.

Poate cea mai mare dezamăgire dintre sportivii dopați poartă numele Martinei Hingis, nimeni alta decât tenismena care a petrecut un total de 209 săptămâni în fruntea clasamentului mondial.

A negat

În 2007, pe atunci avea 27 de ani, elvețianca a provocat un tsunami în lumea „Sportului Alb”. Hingis a convocat o conferință de presă de urgență, în care și-a anunțat retragerea, fiind depistată pozitiv cu cocaină, imediat după ediția din acel an a Grand Slamului de la Wimbledon. Atunci, revelația tenisului feminin a acuzat au toritățile că s-au înșelat în privința testului, dar, la scurt timp, contraexpertiza a relevat urme de cocaină în eșantionul de urină prelevat de la fostul lider mondial. În 2008, Federația Internațională de Tenis (ITF) a suspendat-o doi ani pe elvețiancă. Aceasta a negat că ar fi luat drogul intenționat.

Și-a bătut soțul

Tot în acel an, Martina s-a retras din circuitul WTA. Hingis a revenit în tenisul profesionist în 2013, și tot atunci a fost implicată în alt scandal rușinos. Soțul ei la acea vreme, francezul Thibault Hutin, a alertat poliția elvețiană, după ce tenismena și mama ei l-au bătut crunt, la domiciul cuplului, situat în oraşul Feusisberg.