Evenimentul Zilei > Actualitate > Au fost mari talente, au ajuns mici fotbaliști
Au fost mari talente, au ajuns mici fotbaliști

Au fost mari talente, au ajuns mici fotbaliști

Fotbalul românesc este plin de fii risipitori care n-au reușit să-și pună în valoare potențialul

Generațiile de fotbaliști care au urmat celei numite „de Aur” au fost reprezentate de talente care n-au înflorit. În jurul multor sportivi s-au născut așteptări uriașe, dar majoritatea au dezamăgit și n-au reușit să se ridice la nivelul pe care-l reclama potențialul lor.

Avea doar 18 ani și era milionar

Fotbalul românesc este plin de asemenea exemple de jucători „faliți”, iar studiu de caz este Nicolae Mitea. „Nicky” și-a trăit visul la o vârstă fragedă, dar pare că nu l-a înțeles nici în prezent. Legitimat la Dinamo, club pentru care a evoluat doar nouă meciuri, atacantul a ajuns în 2003 la marele club Ajax Ams terdam. Avea doar 18 ani și „făcuse” deja primul milion de euro.


Nicolae Mitea a ajuns la 18 ani la Ajax. În cinci ani a jucat 58 de meciuri și a înscris 12 goluri.


Pentru un puști plecat dintr-o familie fără mari posibilități financiare, banii însemnau enorm, așa cum era firesc. Însă, Mitea a uitat să mai joace și fotbal, deși olandezii l-au creditat timp de cinci ani. Dincolo de problemele fizice care i-au măcinat cariera, Mitea s-a pierdut în plăcerile vieții extrasportive.


FOTO:Alin Stoica (dreapta) nu s-a impus în fotbalul belgianA devenit personaj monden și, cu timpul, s-a mutat de pe terenul de fotbal în studiourile emisiunilor de cancan. În ultimii ani, Mitea a avut treceri nesemnificative pe la Dinamo, Petrolul și Concordia Chiajna. Pare să nu mai conteze în fotbal, chiar dacă are doar 30 de ani, iar cariera și-a încheiat- o pe la 23 de ani. Alin Stoica (35 de ani) este un alt fotbalist care n-a strălucit, deși a avut parte de climatul necesar pentru a exploda. La 17 ani a fost legitimat la Anderlecht, a trecut pe la FC Brugge, Siena, FC Național și Poli Timișoara, dar nu și-a găsit locul nicăieri. Doar la Bruxelles a confirmat în rare momente, dar fără să impresioneze.

Zicu, urmașul lui Hagi

Ianis Zicu (foto) face parte din grupul jucătorilor despre care s-a spus că „este noul Hagi”. Machidonul a impresionat la începutul anilor 2000, la Farul și la Dinamo, iar la 19 ani a bifat transferul vieții, semnând cu Inter Milano. Nu s-a acomodat în Serie A, chiar dacă a trecut și pe la Parma și s-a întors în Liga I. A avut rare momente când a mai sclipit pe la Rapid, Dinamo și Poli Timișoara.


FOTO: Ianis ZicuDaminuță, la Inter și AC Milan

Puțini oameni se pot lăuda că l-au văzut pe Cristian Daminuță (25 de ani) jucând fotbal. La vârsta majoratului a fost cumpărat de Inter Milano, dar nu s-a remarcat la echipa de tineret a italienilor. Chiar și în aceste condiții, în 2010, a ajuns la AC Milan, alt club legendar din „Cizmă”. Timpul trecea, dar Daminuță nu era decât subiectul știrilor mondene, găsindu-și foarte rar locul în paginile ziarelor de sport. S-a întors în țară, a făcut furori printre divele locale și a fost împrumutat de milanezi pe la Dinamo, FC Tiraspol, ACS Poli și FC Viitorul.


FOTO: Cristian DaminuțăIlie, aspirator de necazuri

Erau vremuri când despre Sabin Ilie (foto) se spunea că este mai talentat decât Adrian, fratele său. „Cobra” a fost unul dintre marii fotbaliști români, de după Revoluție, dar mezinul familiei s-a risipit pe la cele 20 de formații la care a jucat. Punctul culminant al carierei a fost transferul la Valencia, în 1998. Apoi a urmat căderea.


FOTO: Sabin Ilie (drepta)Lucian Sânmărtean a explodat la 30 de ani, după un deceniu de așteptare

În ultimii cinci ani, Lucian Sânmărtean a fost jucătorul român care a încântat cel mai mult. Mijlocașul s-a trezit din hibernare abia la 30 de ani, atunci când a fost cumpărat de FC Vaslui și a explodat cu adevărat la Steaua.

Poreclit „micul Platini”, datorită rafinamentului cu care se raporta la minge, Sânmărtean a debutat la Gloria Bistrița, a ratat în 2003 un transfer la Rapid, din cauza celebrei hepatite inventate de George Copos, care voia să-i scadă prețul, și a ajuns la Panathinaikos Atena.


FOTO: Lucian Sânmărtean, unul dintre cei mai talentați fotbaliști româniOchiroșii a ajuns la Tomșani

A bătut pasul pe loc în Grecia timp de patru ani, a trecut și pe la Utrecht (Olanda), iar în 2009 s-a întors la Gloria. În ultimii ani a alimentat regretele tuturor pentru că și-a ratat cei mai buni ani ai carierei. În prezent are 35 de ani și joacă la Al Ittihad, în Arabia Saudită.


FOTO: Răzvan Ochiroșii n-a confirmat la SteauaÎn 2006, Răzvan Ochiroșii devenea, la 17 ani, cel mai tânăr jucător care marca pentru Steaua în cupele europene. Mijlocașul pentru care „militarii” s-au aflat în litigiu ani de zile cu cei de la Steaua Dunării Galați a pierdut contactul cu fotbalul și, în 2012, a ajuns în liga a III-a, la Prahova Tomșani. A dispărut brusc, iar în prezent este legitimat la Alcorcon, în Spania.

Alex Ioniță, produs al clubului Rapid, a dat lovitura în 2010, atunci când a semnat cu nemții de la FC Köln, Atacantului nu i-a priit Germania și s-a ales doar cu un contract de 1,4 milioane de euro pe sezon.


FOTO: Alex Ioniță a jucat pentru naționala de tineret a RomânieiAre 26 de ani și a devenit un anonim în fotbal. Sezonul trecut a evoluat în Cipru, la AEL Limassol.