Evenimentul ZileiSocialAți luat sau luați suplimente cu Omega 3? Iată ce vești au cercetătorii

Ați luat sau luați suplimente cu Omega 3? Iată ce vești au cercetătorii

Ați luat  sau luați suplimente cu Omega 3? Iată ce vești au cercetătorii
Ați luat suplimente cu Omega 3 sperând să țineți cancerul deoparte? Cercetătorii au vești. Și nu sunt cele mai bune.

Suplimentele cu Omega 3 nu protejează împotriva cancerului, potrivit unor noi studii, relatează sâmbătă Press Association. Ba mai mult, în cazul bărbaților, ingerarea acestor suplimente, în timp poate creşte marginal riscul de cancer de prostată. Cele două studii, publicate în British Journal of Cancer şi Cochrane Database of Systematic Reviews, au fost finanţate de Organizaţia Mondială a Sănătăţii.

Oamenii de știință au descoperit că suplimentele cu Omega 3 pot reduce uşor riscul de boli de inimă, în timp ce creşte marginal riscul de cancer de prostată, atât efectele benefice cât şi cele dăunătoare fiind, în general fiind destul de mici. Cu alte cuvinte, cei care au luat suplimente cu Omega 3 puteau la fel de bine să nu le ia, pentru că nu li se întâmpla nimic.

”Efectele generale asupra sănătăţii noastre sunt minime”, a  declarat principalul autor al studiului, dr. Lee Hooper de la Norwich Medical School din cadrul Universităţii East Anglia (UEA). Cercetătorii au declarat că descoperirile contrazic convingerea existentă la scară largă, conform căreia administrarea de Omega 3 protejează împotriva bolilor precum cancerul, atacurile de cord şi accidentul vascular cerebral.

”Aceste analize sistematice includ informaţii strânse de la mii de persoane pe perioade îndelungate. Această cantitate mare de informaţii a clarificat faptul că, dacă luăm suplimente cu Omega 3 timp de câţiva ani, putem reduce uşor riscul de boli de inimă, însă echilibrăm acest lucru cu o creştere uşoară a riscului nostru de a face cancer”, a mai arătat dr. Lee Hooper.

Acizii grași sunt benefici în alimente

Acizii graşi Omega 3, care se găsesc în nuci, seminţe şi peşte gras, precum somonul şi tonul. Aceștia au efecte benefice asupra sănătății, dacă sunt consumaţi în cantităţi mici, în alimente. Controversele au apărut cu privire la presupusele beneficii pentru sănătate a suplimentelor cu Omega 3.

Astfel, echipa de cercetare de la Norwich Medical School a analizat 47 de studii ce au implicat adulţi care nu aveau cancer, care aveau un risc crescut de cancer sau au avut un diagnostic anterior de cancer, împreună cu alte 86 de studii care au inclus persoane cu probleme cardiace.

În total, peste 100.000 de participanţi implicaţi în aceste studii au luat o cantitate mai mare de suplimente de Omega 3 sau au menţinut consumul obişnuit de aceste suplimente, timp de cel puţin un an pentru fiecare dintre studii în parte.

Cercetătorii care au analizat rezultatele au stabilit următoarea stare de fapt: dacă 1.000 de persoane ar lua suplimente cu Omega 3 timp de aproximativ patru ani, trei persoane ar evita să moară de boli de inimă, şase persoane ar evita un atac de cord, iar alte trei persoane ar dezvolta cancer de prostată.

”Am constatat că nu există niciun beneficiu demonstrabil la persoanele care iau suplimente de Omega 3 pentru prevenirea sau tratarea cancerului. De fapt, am descoperit că acestea pot determina o uşoară creştere a riscului de cancer, în special a cancerului de prostată. Cu toate acestea, acest risc este compensat de un uşor efect de protecţie asupra bolilor cardiovasculare”, a mai declarat dr. Lee Hooper.

Sursa: Agerpres


Accesează: