Evenimentul ZileiVremeaAtenționare meteo pentru următoarele ore. Cod portocaliu de ninsori în cinci județe

Atenționare meteo pentru următoarele ore. Cod portocaliu de ninsori în cinci județe

Atenționare meteo pentru următoarele ore. Cod portocaliu de ninsori în cinci județe
Meteorologii au anunțat o avertizare de cod portocaliu de ninsori pentru zona de munte, din cinci județe, care va intra în vigoare de la ora 18.00 și va dura până marți, la ora 8.00.

Administraţia Naţională de Meteorologie a emis luni o avertizare cod portocaliu pentru ninsori în zona de munte a Carpaților Meridionali, care se întinde pe suprafața a cinci judeţe şi o alta cod galben de precipitaţii mixte pentru alte 13 judeţe, tot la munte.

Astfel, se vor afla sub cod portocaliu de vânt și ninsori abundente judeţele Prahova, Dâmboviţa, Argeş, Vâlcea şi Gorj (zona de munte).

Potrivit ANM, pe raza județelor respective, începând de luni, ora 18:00, și până marţi, ora 8:00, va ninge abundent, iar vântul va sufla tare, cu rafale de peste 80 -110 km/h. Codul portocaliu este valabil la altitudini de peste 1.700 de metri, pe crestele Carpaţilor Meridionali. Vântul va viscoli puternic şi va troieni zăpada, determinând scăderea vizibilităţii sub 50 de metri.

În Carpaţii Orientali şi Meridionali va continua să ningă şi pe parcursul zilei de marţi (5 ianuarie), dar în general cantitățile de zăpadă vor fi destul de mici.

Cod galben în mai multe județe

De asemenea, începând de luni, ora 14:00, până miercuri, la ora 8:00, sunt anunțate ploi în toată țara. Potrivit meteorologilor, în vestul şi nordul Olteniei, nordul Munteniei şi sudul Banatului se vor acumula cantităţi de apă care vor depăşi local 25 – 35 l/mp şi izolat 40 – 60 l/mp. În această perioadă se vor afla sub cod galben judeţele Covasna, Buzău, Braşov, Prahova, Dâmboviţa, Vâlcea, Argeş, Sibiu, Alba, Gorj, Hunedoara, Mehedinţi şi Caraş-Severin.

În zona de munte vor fi precipitaţii mixte, iar la altitudini de peste 1.700 metri, în Carpaţii Meridionali şi Carpaţii de Curbură, vor predomina ninsorile. Meteorologii se așteaptă să se depună un strat de zăpadă destul de consistent. Vântul va avea intensificări cu rafale, în general de 60 – 80 km/h, viscolind ninsoarea şi determinând scăderea semnificativă a vizibilităţii.

Intensificări ale vântului vor fi şi în zona Carpaţilor Orientali, cu rafale de 60 – 80 km/h, precum şi, local şi temporar, în sudul, estul şi centrul ţării, cu viteze de 45 – 55 km/h.


Accesează: