Evenimentul Zilei > Social > Atenție șoferi! De acum este infracțiune și este pedepsită cu închisoarea
Atenție șoferi! De acum este infracțiune și este pedepsită cu închisoarea

Atenție șoferi! De acum este infracțiune și este pedepsită cu închisoarea

Potrivit unui proiect de lege depus în Parlament, orice modificare făcută la kilometrajul unei mașini este considerată infracțiune și va fi pedepsită chiar cu închisoare. Și mașinile cu volan pe dreapta înmatriculate în România vor fi interzise pe drumurile publice. Inițiatorii au cerut pentru ambele propuneri, procedură de urgență.

Dacă legea va fi votată în forma iniţială, modificare făcută asupra kilometrajului unei mașini va fi considerată infracțiune și va putea fi pedepsită și cu închisoare de la o lună la un an sau cu amendă.

Mai precis, după cum apare în proiect, „modificarea indicației odometrului unui vehicul, solicitarea modificării indicației odometrului sau orice acțiune sau inacțiune de natura să influențeze înregistrarea exactă a numărului kilometrilor parcurși de un autovehicul” va reprezenta o infracțiune și va putea fi pedepsită cu închisoare de la o lună la un an sau cu amendă.

În plus, documentul amintit prevede că aceeași pedeapsă o vor risca cei ce pun în circulație o mașină cu kilometrajul defect, dar și cei ce comercializează astfel de mașini sau mașini la care a fost modificat kilometrajul.

Toate valorile indicate de odometrele mașinilor din țara noastră se vor regăsi, după cum prevede proiectul, într-un registru electronic ce trebuie înființat și gestionat de Registrul Auto Român (RAR).

Datele vor fi preluate de RAR de la stațiile autorizate pentru efectuarea inspecției tehnice periodice și de la service-uri, atunci când mașinile ajung acolo pentru reparații sau întreținere.

Maşinile cu volan pe dreapta ar putea fi interzise în România

Un alt proiect de lege iniţiat de parlamentari PNL propune interzicerea pe drumurile publice din România a mașinilor cu volan pe partea dreaptă înmatriculate în țara noastră. Exceptate de la această măsură ar urma să fie, potrivit proiectului de lege, mașinile istorice și cele utilitare.

Potrivit iniţiatorilor acestui proiect, numărul accidentelor produse de maşini cu volanul pe dreapta depăşeşte 10% din totalul accidentelor rutiere dintr-un an.

Dacă propunerea va intra în vigoare, șoferii care vor conduce vehicule cu volanul pe dreapta vor risca amenzi din clasa a III-a de sancțiuni, adică de la șase la opt puncte amendă. La acest moment, asta înseamnă sancțiuni contravenționale cuprinse între 870 lei și 1.160 lei, potrivit Alephews.ro.

Pentru a intra în vigoare, cele două propuneri legislative trebuie să fie adoptate de Parlament și promulgate de președinte.