Evenimentul Zilei > Actualitate > O glumă pe rețelele de socializare l-au dus la închisoare. Pățania glumeț pe seama COVID-19
O glumă pe rețelele de socializare l-au dus la închisoare. Pățania glumeț pe seama COVID-19

O glumă pe rețelele de socializare l-au dus la închisoare. Pățania glumeț pe seama COVID-19

O glumă nevinovată de pe o rețea de socializare l-a costat pe un cetățean chinez libertatea. El a fost închis de autorități pentru insultă.

Cetățeanul chinez a postat o memă cu un câine care poartă caschetă de polițist într-o conversație de grup pe o platformă locală de socializare. Acesta s-a plâns de restricțiile împotriva COVID pe care le-au adoptat autoritățile. Incidentul s-a petrecut la sfârșitul lunii trecute.

Gluma, care a devenit viral pe rețelele de socializare din China, a fost considerat ofensator de poliție, după cum relatează CNN. Iar autoritățile au decis că trebuie să fie pedepsit cu închisoarea.

Reținerea acestuia a avut loc după ce poliția locală a primit captura de la unul dintre membrii grupului în care bărbatul a postat mema.

Poliția a făcut o anchetă asupra grupului de chat care număra în jur de 330 de membri. Polițiștii au analizat postările și mesajele stabilind că autorul memei era „nemulțumit de măsurile de prevenire a Covid-19”. Drept urmare, au decis să-l cheme la secția de poliție, iar după ce l-au interogat l-au reținut pentru pentru nouă zile, drept pedeaapsă.

Sursa foto. CNN

Proteste împotriva poliției

Cazul a provocat consternare, iar mulți internauți au considerat că este o pedeapsă mult prea exagerată. Potrivit publicației The Paper, bărbatul a trimis o memă care înfățișează un câine cu o caschetă de polițist și care arată o insignă de poliție.

Interesant că, până la apariția scandalului, și poliția din orașul Qingtongxia, din regiunea Ningxia, a postat o captură de ecran în care apărea mema bărbatului. Ulterior, mesajul a fost șters.

China nu tolerează glumele despre COVID-19

Statul chinez a adoptat o politică de toleranță zero în ceea ce privește informațiile despre COVID-19 pe internet. Iar acest lucru a justificat, în opinia polițiștilor, intervenția și reținerea persoanei respective.

„Poliția se află în prima linie în prevenirea și controlul pandemiei de Covid-19 și are menirea de a asigura siguranță pentru viața și sănătatea oamenilor”, se arată în motivarea oamenilor legii.

Autorităţile din China au reacţionat rapid imediat ce numărul de cazuri de Covid-19 a început să crească. Astfel au fost impuse noi restricții și au fost organizate campanii de testare în masă în toate  zonele afectate.