Atenție la obiceiurile alimentare! Excesul duce la boli grave de stomac

Atenție la obiceiurile alimentare! Excesul duce la boli grave de stomac

Excesele de tot felul din alimentație, fie că este vorba de mâncare, băutură sau tutun fac rău organismului și provoacă boli grave de stomac, precum ulcerul.

Un cunoscut medic gastroenterolog, Andrei Haidar a explicat unde greșim atunci când vine vorba despre alimentație și la ce simptome trebuie să fim atenți pentru a evita o boală de stomac.  Potrivit spuselor sale, comportamentul nostru incorect, între care și alimentația în exces duce de cele mai multe ori la îmbolnăvire.

„Fumăm, mâncăm mult și haotic, bem peste măsură, facem dragoste cu cine nu trebuie, fără protecție, și toate acestea duc la boli”, a spus medicul Andrei Haidar, citat de Antena 3.

Medicul a precizat că toate excesele fac rău organismului, iar pentru a ne menține o stare de sănătate bună trebuie să mâncăm după un program bine stabilit.

Ne puteți urmări și pe Google News

„La timp înseamnă oră exactă. Când mănânci nu faci altceva, mănânci și atât!”, a precizat medicul Andrei Haidar.

În acest context, el a precizat care sunt simptomele unei boli la stomac, la care trebuie să fim atenți și pentru care trebuie să ne adresăm medicului, chiar și acum, în contextul pandemiei de COVID-19.

„Orice simptom e un strigăt al corpului pe care trebuie să-l asculți”, a mai declarat medicul gastroenterolog.

Simptomele ulcerului

Pe de altă parte, medicul Iulia Simionov a enumerat câteva dintre cauzele care duc la ulcer și simptomatologia acestei boli de stomac cu care se confruntă din ce în ce mai mulți cetățeni.

„Majoritatea pacienților cu ulcer au o hipersecreție de acid clorhidric în stomac. În cea mai mare parte în cazurile de azi, sunt două mari cauze: infecția cu Helicobacter Pylori și ultilizarea de antiinflamatoare nesteroidiene. Exista și alte cauze ca: gastrinoame, dar cauzele majore sunt cele enumerate mai devreme”, a explicat gastroenterologul Iulia Simionov.

Simptomele care arată că suferim de ulcer sunt durerile în „capul pieptului”, care apar pe stomacul gol și care se calmează după după ce mâncăm, reflux gastroesofagian și eructații.

Fumatul în exces dăunează

Medicul Iulia Simionov a mai precizat că una din cauzele apariției ulcerului este fumatul în exces.

„Fumatul are un rol decisiv în apariția ulcerului. Deci putem preveni dacă ne lăsăm de fumat, să mâncăm la ore cât de cât regulate și să nu abuzăm de anumite alimente care ne fac rău”, a precizat medicul gastroenterolog.

De asemenea, a mai spus Iulia Simionov, anumite alimente accentuează simptomatologia și de aceea este bine să fie eliminate din alimentație sau reduse pentru a evita o îmbolnăvire de ulcer.

„Sunt anumite alimente stimulatoare de aciditate: dulciuri, murături, foietaje, dulciuri pe stomacul gol, consumul de alcool. Pacientul ar trebui să își individualizeze dieta în funcție de ce îi face bine. Simptomele care dau ulcerul sunt semnalele unui ulcer, poate exista și o gastrită cu o simptomatologie asemănătoare. Dacă nu se ameliorează nimic după ce pacientul a schimbat dieta sau după medicație, atunci ar trebui să facă o endoscopie”, a declarat medicul.