Evenimentul Zilei > Social > Atenție la aceste medicamente! Evitați să le dați copiilor: „Nu ajută, ba chiar fac rău!”
Atenție la aceste medicamente! Evitați să le dați copiilor: „Nu ajută, ba chiar fac rău!”

Atenție la aceste medicamente! Evitați să le dați copiilor: „Nu ajută, ba chiar fac rău!”

Medicamentele antibiotice administrate copiilor fără o recomandare din partea medicului pot produce mai mult rău decât bine. Un cunoscut medic pediatru trage un semnal de alarmă.

Medicul pediatru Mihai Craiu trage un semnal de alarmă cu privire la administrarea medicamentelor antibiotice la copii. În opinia sa, acestea nu trebuie administrate în orice situație, pentru orice afecțiune, deoarece pot face mult rău. Mihai Craiu descrie aceste substanțe – antibiotice – drept „otrăvuri” care trebuie administrate cu precauție.

„Sunt niște substanțe farmaceutice care sunt destinate omorârii unor ființe vii ca noi, care nasc, cresc, se înmulțesc și fac copii la rândul lor. Dacă ne uităm la nume, antibio înseamnă împotriva vieții. Deci sunt niște otrăvuri. Asta ar trebui să știe părinții. Toată lumea se străduiește să-i dea copilului ce e mai bun. Dar antibioticelor fac ceva numai acelor ființe vii. La virusuri, antibioticele nu fac nimic”, a explicat medicul Mihai Craiu, după cum relatează publicația Capital.

În acest context, medicul Mihai Craiu a arătat că mulți oameni folosesc antibioticele imediat ce dau semne de îmbolnăvire, fără a solicite opinia unui specialist, a unui doctor. Or, a precizat acesta trebuie știut că medicamentele de acest tip, antibiotice nu ajută la combaterea bolilor provocate de virusuri și, în nici un caz, a COVID-19.

„Noi am făcut un studiu foarte interesant. Trei sferturi dintre românii care vin la spital cu copii cu febră se așteaptă să primească antibiotic. Antibioticele date degeaba nu ajută, ba chiar fac rău. Noul coronavirus nu poate fi omorât cu vreun antibiotic”, a explicat Mihai Craiu.

Părinții se feresc de vizita la medic

Pe de altă parte, în actualul context epidemiologic, pe măsură ce evoluează pandemia de COVID-19, părinții evită vizitele la spitale sau la cabinetele medicale. Or, potrivit medicului Mihai Craiu, sunt situații în care vizita la medic se impune. El a exemplificat când un copil trebuie dus la medic fără întârziere.

„Semnele reale de pericol pentru o boală cu febră sunt modificarea stării de conștiență, când un copil e prea moale, fără energie, existența convulsiilor, copii care tremură și își dau ochii peste cap. Al treilea pericol: un copil care vomită încontinuu sau aer diaree. Dacă le identificăm, acel copil trebuie să ajungă la medic cât mai repede. Cam într-o oră trebuie să ajungă la spital”, a mai spus medicul Mihai Craiu.

Informaţiile publicate de evz.ro pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.
Publicat in categoriile: Social
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: