Dr. Mihai Craiu, alertă pentru părinţi. Ce spune medicul despre antibiotice și SARS-CoV-2

Dr. Mihai Craiu, alertă pentru părinţi. Ce spune medicul despre antibiotice și SARS-CoV-2

Dr. Mihai Craiu spune că atunci când toate consulturile pentru febră și tuse, la un copil mic, se termină cu o reţetă de antibiotic, ceva e foarte greșit.

Medicul pediatru Mihai Craiu atrage atenţia cu privire la consulturile pentru febră și tuse, la un copil mic, de grădiniță, şi spune dacă se sfârșesc cu o rețetă unde este recomandat un antibiotic este ceva greșit la mijloc.

Doctorul trage un semnal de alarmă: cere respectarea regulilor existente și la utilizarea rațională a tratamentului cu antibiotice

Dr. Mihai Craiu: Dna Conferențiar Ioana Ciucă a descris foarte bine o realitate românească ce stă deseori la baza unor indicații eronate de tratament cu antibiotic. Convingerea pe care o au majoritatea părinților români (o infectie acută respiratorie cu febră, la copil, se vindecă doar prin tratament cu antibiotice) există și la unii medici români. Eterna întrebare: eu pe cine trebuie să ascult? are un răspuns clar. Trebuie să ascultăm de reguli și protocoale terapeutice, nu de emoții si prejudecăți. Când toate consulturile pentru episoade de febră și tuse, la un copil mic, de grădiniță, se sfârșesc cu primirea unei rețete de antibiotic este ceva greșit la mijloc. Regulile din protocoale sunt făcute să apere sănătatea pacientului și nu sunt destinate ingrădirii creativitații sau fanteziei cuiva. NOTĂ - aceasta nu este o critică adusă nimănui. Nu vizează nici medicii de familie, nici farmaciile și nici firmele ce produc antibiotice. Este un apel la respectarea regulilor existente și la utilizarea rațională a tratamentului cu antibiotice, a scris medicul pe social media. Ministrul Sănătăţii: Părinții nu ar trebui să îşi trateze copiii acasă cu antibiotice pentru a preveni infectarea cu SARS-CoV-2 fără a avea recomandarea unui medic. Legătura pe care am recomandat-o şi o recomand este medicul de familie. Formele asimptomatice sau uşor simptomatice pe care le prezintă copiii sunt cele care trebuie gestionate prudent.

Sunt protocoale, sunt tratamente pentru fiecare caz în parte, pentru fiecare grupă de vârstă şi pentru fiecare mod de manifestare.

Recomand în continuare... prevenţia nu se face printr-un antibiotic dat de acasă de părinţi. Evaluarea se face de un medic de familie. Fiecare dintre copii se află în evidenţa unui medic de familie.

Ne puteți urmări și pe Google News

Haideţi să luăm legătura cu medicul de familie, mai ales că avem o ordonanţă care spune că asimptomaticul sau simptomaticul fără comorbidităţi este cel care intră în monitorizarea medicului de familie. Cred că primul moment ar trebui să fie acea monitorizare, luare în evidenţa medicului de familie şi tratament în consecinţă, a declarat ministrul Sănătății.